Publicerad

Kungsör på besök i Rufunsa

Kungsörs kommun ingår i ett kommunalt partnerskapsprojekt tillsammans med Rufunsa i Zambia. Projektet som löper över flera år finansieras helt av ICLD (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) och SIDA.

I början av november besökte åtta personer från Kungsörs kommun vår partnerskapskommun, Rufunsa, i Zambia. Fokus för den här resan var barn och ungdomar och vi fick möjligheten att besöka tre olika skolor.

Angelica Stigenberg träffar elever i Shikabeta

Skolbesök i Rufunsa

Vi fick ett fantastiskt mottagande vid alla skolorna och hade förmånen att få träffa och prata med både politiker, rektorer, lärare och framför allt elever. Skolorna har helt olika förutsättningar och utmaningar.

Efter en lång och skakig resa besökte vi först Shikabeta Combined School som ligger väldigt otillgängligt och här bor eleverna på skolområdet på grund av de långa avstånden mellan hem och skola. Lokalerna är mycket enkla och i huset där flickorna bor finns inte ens el. Vatten hämtas vid brunnen och toaletterna är enkla varianter av utedass eller endast ”hål i golvet”. Men trots detta var eleverna där mycket glada och nöjda över att få gå i skolan, något som många barn i Zambia inte har möjlighet att få göra.

Vi besökte även en kommunal skola som låg mer tillgängligt och där vi fick träffa lite yngre barn. Eleverna väntade ivrigt på oss utomhus när vi kom men var inledningsvis lite blyga. Stämningen lättades upp efter att Mikael Peterson delade ut några fotbollar och tennisbollar och visade prov på sina jongleringsfärdigheter. Efter en del småprat och många skratt överlämnade vi bland annat ett bokpaket med olika böcker av Astrid Lindgren på engelska innan vi åkte vidare.

Sista skolbesöket var på Rufunsa Technical Girl School där vi fick möjlighet att prata lite mer med både personal och elever. Vi fick även äta lunch tillsammans med eleverna. Maten som serverades var traditionell zambisk mat där nshima, en typ av majsgröt, utgör basen och äts med händerna med tillbehör som fisk, kött, kyckling och grönsaker. Skolan är en internatskola tar emot elever från hela Zambia.

Merima Elezovic berättar om det svenska skolsystemet för elever vid Rufunsa Technical Girl SchoolArbetet fortsätter

Under och efter resan väcktes en massa tankar om hur vi tillsammans i Rufunsa och Kungsör kan arbeta med mänskliga rättigheter och hur vi kan öka barn och ungdomars inflytande och rättigheter. Det finns mycket som vi från Sverige kan hjälpa till med men vi kan även lära av Zambia i vissa fall så utbytet är ömsesidigt.

Logotype Globala målen


Projektet bidrar till att uppfylla flera av de globala målen i Agenda 2030. Först och främst berörs målet "Genomförande och globalt partnerskap" .

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: