Överkänslighet och allergier

Matallergier och överkänslighet blir allt vanligare. Symptomen kan vara allt från magproblem till hudutslag eller att det kliar i munnen, läpparna svullnar eller näsan rinner. Allvarlig allergi kan ge svåra symptom och även leda till dödsfall.

Allergier och överkänslighet kan delas in i tre grupper:

  • Hos vissa reagerar immunförsvaret på proteiner i maten vilket leder till att kroppen skapar antikroppar mot just det proteinet. Nästa gång man äter någonting som innehåller det proteinet så får man en allergisk reaktion, oftast inom ett par timmar efter att man ätit.
  • Hos andra reagerar immunförsvaret utan att bilda antikroppar. Dessa allergier ger inte symptom lika snabbt efter måltiden. Ett exempel är glutenintolerans.
  • Hos den tredje gruppen orsakas överkänsligheten inte av immunförsvaret. Hos laktosintoleranta saknas till exempel ett enzym som behövs för att bryta ned laktosen (mjölksockret).

Undvik allergiska reaktioner

  • Läs innehållsförteckningen noga – de vanligaste ämnena som orsakar reaktioner måste listas här. Hel- och halvfabrikat kan dessutom innehålla helt andra ingredienser än man normalt förknippar med produkten. Exempelvis gör man egen maräng på socker och äggvita men köpt maräng kan lika gärna vara gjord på mjölkpulver istället för ägg.
  • Märkning som till exempel ”glutenfritt” får inte användas utan tillstånd från Livsmedelsverket. Detta för att strikta rutiner krävs för att säkerställa att inga spår av ämnet förekommer.
  • All personal på café, restaurang och liknande bör ha kunskap om vilka produkter i företagets sortiment som kan ge upphov till allergiska problem. Dels ska kunden kunna ställa frågor och välja sina inköp utifrån svaren, dels ska kunden få det han eller hon har beställt - det är viktigt att den som tar beställningen kan vidareförmedla rätt information till den som gör maten.

Mer information

  • Läs mer om allergi och överkänslighet på Livsmedelsverkets webbplats.

Telefontider Livsmedel


Har du frågor eller behöver vägledning angående din livsmedelsverksamhet är våra telefontider 13:00-14:30.
0589-67 02 00

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: