3D-skrivare

Vill du skriva ut något via våra 3D-skrivare? Boka tid i disken så visar vi hur du använder skrivaren.

Skrivare och kostnad

Just nu har vi två 3D-skrivare. En FlashForge Finder och en Flashforge Creator 3. För utskrifter använder vi programmet FlashPrint och PLA-plast som filament. Plasten finns i olika färger. Utskrifter kostar 1kr/gram.

Olika datorprogram att använda

Det finns olika gratisprogram för 3D-modellering installerade på datorn, bland annat Blender, MeshMixer och FreeCAD. Det finns även länkar till program såsom TinkerCAD och SketchUp Free.

För den som vill ladda ner färdiga modeller finns en rad olika resurser. Några exempel är Thingiverse, SketchFab, GrabCAD, CGTrader, TurboSquid, Pinshape, Shapeways, 3D Content Central, 3D Warehouse och 3DLT. För modeller som är gratis att ladda ner är exempelvis Thingiverse en bra och enkel sida.

De flesta program kräver att man som användare skapar ett personligt konto för att kunna ladda ner färdiga modeller.

Hur du gör

Vill du använda 3D-skrivaren behöver du först boka in en tid, så att vi kan visa hur man skriver ut. Därefter kan du boka skrivaren och använda den på egen hand.

Manualer för hur 3D-skrivaren fungerar finns i hyllan bredvid skrivaren. Olika verktyg och material för efterbehandling, samt PLA-plast i olika färger, finns i lådor i samma hylla.


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: