Läckor i hemmet

Kommunen lagar läckor och byter ut gamla vattenledningar med jämna mellanrum för att minska läckagen.

Det finns också saker du som fastighetsägare kan tänka på för att undvika läckor i hemmet eftersom det kan bli en dyr affär att ha kranar och toaletter som läcker vatten. Beroende på storlek kan läckor ge kostnader på några hundra till flera tusen kronor under ett år. Alla fastighetsägare bör regelbundet kontrollera att det inte finns läckage någonstans.

Ett vattenläckage kostar mycket pengar på ett år

  • en droppande kran kostar cirka 370 kronor
  • en stril motsvarande en sytråd (0,3 mm) kostar cirka 617 kronor
  • en tunn stråle motsvarande en synål (0,9 mm) kostar cirka 6 168 kronor
  • en toalett som står och rinner kostar cirka 12 953 kronor

Vad ska man göra om man ser att kranen eller toaletten läcker?

Om en kran läcker är det förmodligen ventilpackningen som är otät och läcker. Kungsörs Vatten AB rekommenderar att du kontaktar en rörmokare eller en VVS-reparatör när du har en läckande kran eller toalett. Vill du trots allt utföra arbetet själv är det viktigt att du är noggrann och stänger av vattnet med en avstängningsventil innan du plockar bort några ventiler. Det räcker alltså inte med att stänga av kranen du ska skruva isär. Bor du i lägenhet bör du kontakta hyresvärden/bostadsrättsföreningen innan du vidtar åtgärder. Det kan finnas någon reparationsfond eller dylikt.

Hur upptäcker man att toaletten rinner?

Har du en större läcka kan du se att det blir en krusning på vattenspegeln i toaletten. En mindre läcka som gör att det droppar kan vara svårare att upptäcka. Känn runt porslinet i skålen ovanför vattnet, om du inte nyss har spolat ska det vara torrt där.

Tycker du att din förbrukning är ovanligt hög?

Du kan titta om du har läckage någonstans i ditt hus genom att se till att alla kranar och vattenförbrukande maskiner är avstängda och sedan titta på om det svarta kugghjulet, i din vattenmätare, snurrar. Det svarta kugghjulet snurrar bara när vattnet används.

Räkneverket i vattenmätaren visar antalet kubikmeter. De små visarna visar från vänster till höger antalet deciliter, liter, 10 liter, 100 liter och så vidare. När du läser av din mätare ska du bara redovisa antalet kubikmeter, det som de fem inramade siffrorna anger.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset


Organisationsnr: 212000-2056


Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör


Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör
Mer om fakturering här