Antagande

Kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen beslutar om antagande av alla detaljplaner. Planen får laga kraft tidigast tre veckor efter antagande.

Aktuellt

Detaljplan för Alen, ÄDP18

Kommunstyrelsen i Kungsörs kommun har 2024-05-27 beslutat att anta ändring av detaljplan för Alen, ÄDP 18.

Detaljplan för Runnabäcken 2, ÄDP 209

Kommunstyrelsen i Kungsörs kommun har 2024-05-27 beslutat att anta ändring av detaljplan för Runnabäcken 2, ÄDP 209.

Laga kraft tre veckor efter antagande

Planen vinner laga kraft tre veckor från den dag då justeringen av protokollet tillkännagetts på kommunens anslagstavla om ingen överklagar beslutet. Rätt att överklaga har den som senast under granskningsskedet skriftligen framfört synpunkter som inte blivit tillgodosedda. Samtliga inkomna synpunkter är bemötta i samrådsredogörelsen eller granskningsutlåtande. Samtliga handlingar finns på kommunens hemsida.

Överklaga beslutet

Kommunala beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser får överklagas till mark- och miljödomstolen enligt 13 kap 2a § Plan- och Bygglagen. Överklagandet sker genom en så kallad besvärshandling som lämnas till kommunen. Kommunen lämnar sedan vidare samtliga överklaganden till mark- och miljödomstolen.

För de aktuella detaljplanerna är sista dag att överklaga 20 juni 2024.

Överklagande/besvär ska framföras skriftligen till:
Kungsörs kommun
Anne Pettersson
736 85 Kungsör

Följande ska vara med i besvärshandlingen:

  • Vilket beslut som överklagas
  • Vilken ändring av beslutet som begärs
  • Namn, adress och kontaktuppgifter till den som överklagar
  • Underskrift och namnförtydligande.

Vad innebär antagande?

Inför ett beslut om antagande av en detaljplan ska kommunen ta ställning till om planprocessen visat att mark- eller vattenområdet är lämpligt för den bebyggelse och de byggnadsverk som planen avser. Kommunen ska under planprocessen ha gjort de undersökningar, utredningar som behövs samt tagit ställning till de synpunkter som inkommit och utifrån detta bedöma om planen ska antas. En viktig faktor är om länsstyrelsen utifrån sina ingripandegrunder har yttrat sig under samrådet eller granskningen och signalerat att planen kan komma att överprövas.

Det är kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen som fattar beslut om antagande.

Under tre veckor efter antagandet finns möjlighet att överklaga beslutet att anta planen. Om ingen överklagar får planen laga kraft, vilket innebär att den börjar gälla och kan användas.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: