Cykelleder

Kungsör erbjuder flera fina cykelleder i omväxlande terräng och omgivningar. Välkommen att upptäcka den vackra naturen i kungariket med cykel.

Naturkartan - din digitala guide

Nu påbörjas ett arbete med att digitalisera leder och  intressanta platser i Västra Mälardalen. Här är det nära till det mesta. Det är enkelt att göra en tur på cykel. Kanske kan du besöka någon av våra fina badplatser eller genomföra en vandring på någon av våra leder.

Naturkartan logotyp

Nu kan du även ladda ner Naturkartan som app i din smartphone

Östra cykelleden

Den östra cykelleden är 33 km lång och startar vid Kungsudden. Den går på både grus- och asfaltvägar. Cykelleden är markerad med blåvita skyltar och efter vägen finns informationstavlor med texter om bygdens natur och kultur uppsatta.

Den första biten går genom de sjönära delarna av Kungsörs tätort för att efter Skillinge fortsätta österut mot Torpa. Från byn vid Torpa kyrka går färden vidare mot Torpunga. Innan man kommer fram till Torpunga gård viker leden västerut mot Sköldby. Vid Torpsten kan man ta en paus från cyklandet och vandra den stig som leder till fornborgen om man under en fikastund vill njuta av vacker utsikt över Torpaslätten.

Leden fortsätter sedan i det södra skogslandskapet förbi tallbeklädda hällmarker, myrmarker och åskrön. Den sista delen av vägen kantas av fina bärmarker och strövvänlig skog.

Västra cykellederna

Kungs-Barkaröslingan

Cykelturförslaget Kungs-Barkarö är ca 14 km lång och startar vid Kungsudden. Leden går genom ett område som i dag utpekas som ett av de mest värdefulla eklandskapen i Europa. Första delen av leden går längs med Jägaråsen. Jägaråsens södra del är naturreservat medan delen norr om Frostuna bjuder på både betade hagmarker med praktfulla ekar och badplats. Färden går sedan via Barkaröviken med sina stora gåsflockar till Kungs-Barkarö kyrka med anor från 1200-talet.

På sin väg tillbaka till Kungsör leds just nu leden om till att gå norr om järnvägen enligt den uppdaterade karta som finns i broschyren nedan.

Valskogsslingan

Valskogs omgivningar är vackra och rika på historia. Ett exempel på det är Lådberga, cykelledens första etappmål. Här möts du av en välhållen by med både gårdsmuseum, arboretum och en fantastisk trädgård. Färden fortsätter sedan till Berg, där du ska passa på att göra en avstickare till de betade ekbackarna vid Skärets naturreservat. Från Berg går färden vidare till Aspa där det finns möjligheter att övernatta på ett levande lantbruk. Efter att ha passerat den historiskt intressanta radbyn Holma färdas du sedan ett stycke på gamla landsvägen, där bland annat Karl XI ridit på sin eriksgata genom Sverige. Cykelleden gör slutligen en sväng ut på slättlandet vid Långtäby och passerar så St Olofs källa innan återkomsten till tätorten.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset


Organisationsnr: 212000-2056


Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör


Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör
Mer om fakturering här