Godkännande eller registrering

Den som vill starta en restaurang, livsmedelsbutik, pizzeria eller någon annan livsmedelsverksamhet ska göra en anmälan om detta till miljö- och hälsoskyddsenheten i kommunen. Företaget får inte starta sin verksamhet förrän tidigast två veckor efter att anmälan har gjorts, om inte miljö- och hälsoskyddsenheten meddelat något annat (gäller ej godkännande).

Vad gäller?

Sedan 1 december 2009 ska de flesta livsmedelsverksamheter anmälas för registrering. Kravet på godkännande kvarstår för verksamheter som producerar animaliska produkter, till exempel slakterier, charkuterier och mejerier.

Företag som enbart transporterar livsmedel ska också anmälas (registreras). Vid tillfällig livsmedelshantering, till exempel marknadsstånd, beror anmälan på verksamhetens omfattning och typen av livsmedel. Läs mer på sidan om tillfällig livsmedelshantering.

Om man driver ett annat företag än livsmedelsföretag kan viss mindre försäljning av till exempel förpackad glass eller godis i anslutning till ordinarie verksamhet accepteras utan anmälan. Har man några olika typer av godis, plus lite te och kakor och kanske saftflaskor eller syltburkar, börjar det dock likna ”riktig” livsmedelsförsäljning och verksamheten ska sannolikt registreras.

Kontakta alltid miljö- och hälsoskyddsenheten om du är osäker på om din verksamhet behöver anmälas eller inte.

Primärproducenter (växtodlare, mjölk- och äggproducenter, bärplockare med flera) ska kontakta länsstyrelsen angående godkännande eller registrering.

Blanketter

Anmälningsblanketter för godkännande och registrering av livsmedelsanläggningar finns att hämta i kommunens blankettdatabas.

Mer information

Telefontider Livsmedel


Har du frågor eller behöver vägledning angående din livsmedelsverksamhet är våra telefontider 13:00-14:30.
0589-67 02 00

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: