Vandringsleder

Kungsörsleden

Kungsörsleden sträcker sig ca 25 km genom Kungsörs närnatur. I norr går leden genom det mälarnära bördiga jordbrukslandskapet och passerar både ekhagar och strandängar. I söder är landskapet däremot skogligt med små gårdar här och där.

Två etapper

Du väljer själv hur du vill gå Kungsörsleden. Den är skyltad i båda riktningar och kan delas upp i två etabber.

    • Norra slingan (cirka 7 km): Från Kungsudden till Bottens badplats och tillbaka i rundslinga genom Jägaråsens naturreservat.
    • Södra slingan (cirka 17 km): Från Kungsudden längs Arbogaån, Mälarstranden, förbi Skillingeudd, Lockmora och längs Runnabäcken tillbaka till Arbogaån.
    jägaråsen, vandra, besöksnäring Foto Jonas Bilberg Fotat i Kungsör 2020. Fotat i Kungsör 2020. Fotat i Kungsör 2020.

    Sevärdheter längs vägen

    Utgångspunkt och mål för leden är Kungsudden, som är en historiskt mycket intressant plats. Här finns hembygdsgård, café och fågeltorn med utsikt över restaurerade strandängar. Leden går sedan genom tätorten längs efter Arbogaåns och Mälarens strand, förbi gästhamn, industrier och camping. Här finns många platser med god utsikt över Mälaren.

    Efter en betad hagmark lämnar man den frodiga lövskogen till förmån för magrare tallskog. Vid Skillingeudd finns en härlig badplats med en vidsträckt utsikt över större delen av Mälarens västligaste del, Galten. Leden passerar sedan förbi en restaurerad och välskött betesmark vid Skillingsnäs.

    Efter passage av väg 560 följer leden en grusväg mot Västra Ekeby. På ömse sidor om vägen ligger Blänkhemshagarna, en variationsrik betesmark med både alkärr, hällmarkstallskog och öppen hagmark. Leden fortsätter sedan under E 20 och passerar Ekeby gravfält innan den viker av upp mot Lockmoraskogen. I skogen finns ett antal motionsslingor som utgår från Lockmora friluftsgård. Från leden når man lätt Ekeby skans samt Smörtorpets alsockelkärr och översilningsmarker.

    Nästa anhalt på leden är Lockmora friluftsgård. Här har friluftsfrämjandet sina lokaler. De ordnar en del aktiviteter riktade till allmänheten. Kring Lockmora finns flera rastplatser med möjlighet att grilla. Det finns även ett vindskydd.

    Leden går sedan förbi ett viltvatten som anlades 1996. Efter viltvattnet följer leden Runnabäcken ner i en slingrande ravin fylld av lummig grönska.

    När väg 56 har passerats kommer leden in i Gersilla gravfält, en av de vackraste beteshagarna i Kungsör. Gravfältet har använts under en lång tid och speglar varierande gravseder. I slutet av gravfältet ansluter leden återigen till Runnabäcken. Leden följer bäckens meandrande lopp ner till Arbogaån. Här klär lundfloran ravinens branter. Längs med Arbogaån går sedan leden tillbaka till starten vid Kungsudden.

    Därifrån fortsätter den norra slingan genom Jägaråsen med dess partier av alskog, askkärr, bokskogar och betesmarker. Leden fortsätter upp till Bottens badplats och tillbaka på den lilla väg som ringlar sig längs med kanten på åsen.

     

    Drönarbild, Rundelborg JägaråsenAnvänd i besöksnäringssyfte.Foto Jonas Bilberg Foto: Jonas Bilberg Foto: Jonas Bilberg Foto: Jonas Bilberg

    Mat och boende

    Det finns flera rastplatser längs leden med möjlighet att grilla. Övernattning kan ske i vindskydd i Lockmora eller vid Bottens badplats. Det finns även möjlighet att campa på Ekuddens camping eller bo på hotell vid Kungsörstorp hotell- och konferensanläggning.

    Sommartid finns kafé vid Kungsudden, kiosk vid Ekuddens camping och kafé vid Skillingepaviljonen vid Skillingeudds badplats. Det finns även ett kafé med möjlighet att äta våfflor precis intill bron över Arbogaån, Brovakten.

    Mer information om mat och boende kontakta turistinformationen 0227 600 101.

    Kommunikationer

    Vid Järnvägsstation finns det möjlighet att parkera bil. Andra lämpliga startplatser där det är möjligt att parkera är Bottens badplats, Ekuddens camping, Skillingebadet samt Lockmora friluftsgård. Väg 250 utanför Kungsuddenområdet trafikeras av buss 550 mellan Kungsör och Köping. Om man färdas hit med tåg kan man enkelt ansluta till Kungsörsleden genom att gå över järnvägen och ned till strandpromenaden, som är en del av Kungsörsleden. För den som färdas med båt blir gästhamnen den naturliga startplatsen.

    Skyltning

    Leden är markerad i båda färdriktningarna med gula skyltar och pilar. Leden följer både stigar och vägar. Stigpartierna klipps med slåtterbalk under sommarhalvåret.

    Längs leden finns även informationsskyltar vid vissa utvalda platser.

    Att tänka på när du går Kungsörsleden

    • Vid några platser måste du korsa vägar utan att det finns övergångställe.
    • Leden är i första hand en vandringsled. Om du cyklar ska du lämna företräde. Du måste även följa de föreskrifter som gäller i Jägaråsen vilket innebär att du inte får cykla i reservatet. Trafik med motorfordon är förbjuden.
    • Vandringsleden passerar ett antal betesmarker. På sommarhalvåret finns där får, hästar eller kor. Betande djur är en nödvändighet för att naturvärdena i hagmarkerna ska bibehållas. Det är därför viktigt att du stänger grindar efter dig och visar hänsyn till djuren så att konflikt med djur eller markägare inte uppstår.
    • Allemansrätten är en frihet under ansvar. Rätten innebär i stort att du får ta dig fram i naturen även över andras marker. Du får rasta, plocka bär, svamp och blommor som inte är fridlysta. Däremot får du inte orsaka skada på naturen eller annans egendom och på vissa platser, så som i skyddade områden, gäller skarpare krav. Uppdatera dig om vad som gäller för just den plats som du ska till. Läs mer om Allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.
    • Under oktober månad kan jakt förekomma på och i närheten av leden. När jakt pågår är respektive jaktlag skyldig att informera om detta genom att sätta upp skyltar med texten ”Jakt pågår”.
    • Felanmäl om du upptäcker brister. Kontakta friluftsanlaggningar@kungsor.se


    Pilgrimsleden Arboga-Valskog-Köping

    Pilgrimsleden mellan Arboga och Köping är 20 kilometer lång. Den börjar vid Marieborg i Arboga och går genom Valskog, sedan mot Kullingelöt, Kröcklinge, över Hedströmmen och vidare in mot Köping.

    I Köping binds leden ihop med den redan befintliga Romboleden som sträcker sig till Trondheim i Norge.

    I andra änden finns planer på att koppla ihop pilgrimsleden med en södergående led som går via Arboga, Örebro, Vadstena, Jönköping och Lund. Denna fortsätter genom Danmark, Tyskland och Frankrike för att avslutas i Spanien.

    Mer information om aktuella boendemöjligheter längs vägen hittar du hos Kungsörs Turistinformation.

    Trädsafari

    I Kungsör finns ett rikt odlingslandskap med ovanligt många sorters träd. Vissa arter växer vilda medan andra är planterade.

    För att öka kunskapen om träden samtidigt som man ger en upplevelse för sinnena, har kommunen satsat på en trädsafari. Trädsafarin består av två olika långa slingor. Den lilla slingan är två kilometer och den stora fyra kilometer. Båda utgår från kommunhuset på Drottninggatan 34. Skyltar med svenska och latinska namn finns uppsatta på träden efter slingorna.

    Du hittar även broschyren på Turistinformationen.

    Ett utförligare material finns att låna eller köpa för den som vill fördjupa sig. Den kostar 30 kronor och finns på biblioteket.

    Kontakt för den här sidan:

    Senast uppdaterad:

    Kontakta Kungsörs kommun

    Telefon: 0227-60 00 00

    E-post: info@kungsor.se

    Öppettider: Måndag-Fredag

    7.30-12.00 och 13.00-16.30
    Avvikande öppettider kommunhuset


    Organisationsnr: 212000-2056


    Besöksadress:

    Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

    Postadress:

    Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör


    Fakturaadress:

    Box 34, 736 21 Kungsör
    Mer om fakturering här