Livsmedel

All livsmedelshantering utom i privata hushåll omfattas av livsmedelslagen. Det innebär att nästan alla verksamheter som hanterar livsmedel ska anmälas till eller godkännas av Västra Mälardalens Myndighetsförbund. Förbundet utövar också regelbunden tillsyn över dessa verksamheter, exempelvis kiosker, caféer, restauranger, livsmedelsbutiker, marknader och skolkök.

Ingen vill se på nyheterna att dagens pasta legat på golvet, att det finns glasbitar i kycklingen eller att hundratals människor blivit magsjuka efter att ha besökt den där trevliga pizzerian man själv brukar gå till. Ändå händer det som inte får hända. Någonstans i livsmedelshanteringen brister kontrollen och det blir fel.

Miljö- och hälsoskyddsenhetens livsmedelsinspektörer arbetar med tillsyn över livsmedelsföretag i Arboga och Kungsörs kommuner. De kontrollerar att företagen följer den lagstiftning som finns om kunskapskrav, hygien och säkerhetsåtgärder. Varje livsmedelsföretagare ansvarar för att de livsmedel han eller hon ”släpper ut på marknaden” (det vill säga säljer, serverar eller ger bort) är säkra för konsumenten.

Livsmedelsinspektörerna utreder också misstänkta matförgiftningar.

Blanketter

Anmälningsblanketter för godkännande och registrering av livsmedelsanläggningar finns att hämta i kommunens blankettdatabas.

Mer information

Telefontider Livsmedel


Har du frågor eller behöver vägledning angående din livsmedelsverksamhet är våra telefontider 13:00-14:30.
0589-67 02 00

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: