Allemansrätten - lätt att göra rätt

Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen. Rätten är en fantastisk möjlighet till upplevelser men ställer också krav på oss som vistas i naturen. Visa hänsyn mot djur och natur, markägare och andra besökare

För att allemansrätten ska fungera är det vårt gemensamma ansvar att bedöma vad som är lämpligt i olika situationer. Grundregeln är att inte störa eller förstöra – lämna inga spår.

Det är lätt att göra allemansrätt!

  • Ut och njut – det är tillåtet att gå eller åka skidor nästan överallt i naturen på ett sätt som inte skadar naturen. Undantag gäller till exempel för någon annans tomt, planteringar, åkrar med växande gröda eller golfbanor
  • Vad smakar bättre än färska bär i frukostskålen? Plocka gärna vilt växande blommor, bär och svamp i naturen. Undantag gäller för fridlysta växter samt bär och blad som inte årligen reproduceras.
  • Att elda förgyller utevistelsen men allemansrätten ger ingen självklar rätt till att göra upp eld. Kolla upp eldningsförbud och se till att elden inte sprider sig eller skadar mark, djur och växter. Elda helst på grillplatser och ha vatten nära tillhands. Städa upp efter dig och ta alltid med skräp och matrester hem. Vid torrt väder överväg matsäck som kan ätas utan att värmas.
  • Somna till ljudet av naturen– du får tälta enstaka dygn ute. Slå upp tältet på tålig mark och inte i närheten av bostäder. Du får inte tälta på betes- eller jordbruksmark som används eller på planteringar. Särskilda förbud kan förekomma.
  • Du får cykla i naturen och på enskilda vägar – ett fantastiskt sätt att ta sig ut. Tänk på att inte störa husägare, cykla över en tomt eller plantering och undvik ställen där marken är blöt eller känslig.
  • Det är tillåtet att rida i naturen. Hästens tyngd ökar dock risken för skada på mark, spång eller väg och du behöver ta extra stor hänsyn om du rider på annans mark. Lokala förbud på skidspår eller vandringsleder kan förekomma.
  • Jakt ingår inte i allemansrätten. Om du rör dig i skog och mark under jaktperiod är det bra att klä dig i starka färger och hålla dig till markerade leder. Ta hänsyn till skyltning kring pågående jakt.
  • Fiske ingår inte specifikt i allemansrätten, men du får fiska fritt med spö i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Alltså finns det många platser dit du kan ta med ditt spö i Kungsör då vi ligger granne med Mälaren.
  • Ta med din fyrfota vän! Under perioden 1 mars till 20 augusti behöver du ha extra stor uppsyn över din hund för att skydda vilda djur och fåglar under tiden när de får sina ungar. I de allra flesta fall innebär det att du ska ha din hund kopplad.

Allemansrätten i naturreservat och nationalparker

Allemansrätten gäller även i naturreservat och nationalparker, men ibland finns det särskilda föreskrifter här. De kan se olika ut och du behöver kolla upp vad som gäller i varje område.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: