Prövning

Prövning gör du om du vill läsa in en kurs och få betyg eller om du vill höja ditt betyg i en kurs du redan har läst. På Kunskapsporten kan du göra prövning i de kurser som vi har undervisning i.

En prövning innebär att du läser in hela kursen på egen hand utifrån Skolverkets nationella kursplaner. Prövningen går till på olika sätt och kan ta olika lång tid beroende på kurs. Det kan ingå skriftliga och muntliga prov. I vissa ämnen ska du också göra inlämningsuppgifter som ska förberedas innan prövningstillfället.

Att tänka på inför en prövning

Tänk på att inläsning inför en prövning är lika omfattande som att läsa kursen i sin helhet då det är samma mål och betygskriterier du ska nå upp till. Du läser in kursen på egen hand och prövning ger inte rätt till studiemedel.

Rutin för prövning

 • Du anmäler dig genom att fylla i en anmälningsblankett som du lämnar in på vuxenutbildningens expedition.
 • Efter antagning får du ett brev från skolan med information om din prövning och kontaktuppgifter till läraren. Du blir eventuellt kallad till ett möte med läraren innan prövningstillfället.
 • Du betalar in avgiften 500 kr/kurs till Kungsörs kommun med den bankavi som följer med brevet. Kvitto på betalningen ska kunna visas upp vid prövningen. Observera att avgiften inte betalas tillbaka om du inte kommer till prövningen. Det är bara om skolan inte kan genomföra prövningen som du får avgiften tillbaka.
 • Om du har IG/F på en kurs är prövningen avgiftsfri. För en avgiftsfri prövning betalar du en depositionsavgift på 200 kr/kurs. Depositionen betalas tillbaka till dig efter avslutad prövning.
 • Efter prövning har läraren tre veckor på sig att rätta och sätta betyg. Betyget sätts enligt de kunskapskrav som gäller för den kurs du gjort prövning i.
 • Skolan skickar betygen till dig med post om inget annat har överenskommits.


Prövningstillfällen 2021

 • Våren: 1 mars
  Anmäl senast den 22 januari
 • Hösten: 1 november
  Anmäl senast den 30 september


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avikande öppettider kommunhuset


Organisationsnr: 212000-2056
GLN: 7330619014321


Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör

Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör

VAN-leverantör Evry

Peppol: 0007:2120002056

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Hantera ditt lösenord

Translate this page: