Samverkan mellan skola och näringsliv

Du som företagare är mycket viktig i samarbetet mellen skola och näringsliv. Ni kan erbjuda praoplats för elever i årskurs 8 och 9. Vuxenutbildningen kan stötta er kompetensutveckling.

Prao kan locka unga till din bransch

Behovet av en närmare koppling mellan skola och arbetsliv är tydligt. Elever behöver mötesplatser med arbetslivet. Under praoveckan får eleverna kännedom om den lokala arbetsmarknaden. Samtidigt har flera företag ett stort behov av att anställa, men utmaningar att hitta rätt utbildad arbetskraft. Det som är gemensamt oavsett bransch är att det är svårt att hitta personer med rätt egenskaper, attityd och förmågor. Dessa faktorer är utmaningar som förenar företag oavsett storlek, verksamhetsort och utbildningskrav.

Prao ger kontakter, förebilder och inblick i olika yrken och hur det fungerar på en arbetsplats. Ett sätt att möjliggöra för unga att få sin första arbetslivserfarenhet.

Kontakta näringslivskontoret för mer information

Föreläsa om ditt yrke eller bransch (även digitalt)

Ett sätt att öka kännedom om företagande och olika branscher i Kungsör är att lokala företag kommer till skolan och berättar om sina företag och yrken. Är du intresserad av att berätta din story? Vill du inspirera Kungsörsungdomar till framtidstro?

Välkommen att ta kontakt med näringslivskontoret för mer information och intresseanmälan

Sommarjobb

Kanske får du och ditt företag frågan om ni kan ta emot en sommarjobbare. Beroende på personens ålder gäller olika regler. Arbetsmiljöverket har i sin broschyr Så får barn och unga arbeta
förtydligat regelverket, och här finns många tips inför sommarens sommarjobb!

Länk till Arbetsmiljöverkets broschyr Så får barn och unga arbeta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öka kunskaperna genom vidareutbildning

Kunskapsporten är kommunens vuxenutbildning, som arbetar med olika typer av kompetensutveckling för bland annat företag. Det finns också möjlighet att skräddarsy utbildningar efter behov.

Om du eller dina medarbetare behöver förbättra kunskaperna i exempelvis engelska, data, svenska eller matematik, då kan ni vända er till kommunens vuxenutbildning Kunskapsporten.

Svenska för invandrare

Hos den kommunala vuxenutbildningen i svenska för invandrare (sfi) får du grundläggande kunskaper i svenska språket. Du lär dig tala, läsa och skriva på svenska och får träna på att använda språket i vardags-och arbetslivet. Du får studera på sfi om du är 16 år eller äldre, folkbokförd i kommunen och saknar grundkunskaper i svenska. All undervisning är kostnadsfri.

Läs mer här

Studie- och yrkesvägledning och flexibelt lärande

Kunskapsporten hanterar även studie- och yrkesvägledning för ungdomar och vuxna samt ansvarar för integration av nyanlända. Här pågår arbetet ständigt för att utveckla samverkan mellan skola och näringsliv. Det handlar exempelvis om praktikplatser och studiebesök. Du som företagare är mycket viktig i det samarbetet.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset


Organisationsnr: 212000-2056
GLN: 7330619014321


Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör

Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör

VAN-leverantör Evry

Peppol: 0007:2120002056

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Hantera ditt lösenord

Translate this page: