Skolmat

I köket på Kung Karls skola lagas maten till alla skolor i Kungsörs kommun samt till kommunens förskolor. Sammanlagt lagas det dagligen cirka 1600 portioner i köket. Av dessa levereras 420 portioner ut till förskolorna, 600 portioner levereras till mottagningsköken på Hagaskolan, Västerskolan, Björskogsskolan och till gymnasiet vid Ulvesund. Resterande 600 portioner serveras i skolrestaurangen på Kung Karls skola.

Exempelbild från MediaflowPro

Kökspersonalen strävar efter att laga maten från grunden och att använda så lite hel- och halvfabrikat som möjligt. Man undviker maträtter som innehåller livsmedel som kan ge kraftiga reaktioner hos överkänsliga. Nötter, jordnötter och mandel ingår inte i maten.

Till förskolornas måltider serveras två sorters sallad varje dag och på skolorna serveras en salladsbuffé. Till samtliga måltider ingår knäckebröd, margarin, mjölk och vatten.

På skolorna finns matråd, där eleverna kan vara delaktiga och påverka skolmaten och skolmatsmiljön.

Matsedeln vecka för vecka - på webben och i telefonen

Du kan se vilken mat som serveras på grundskolorna, förskolorna och språkintroduktionsprogrammet för gymnasiet i Kungsörs kommun, antingen via en app i din smarta mobiltelefon eller på Skolmatens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. 

Appen Skolmaten finns att ladda hem gratis från respektive appbutik.

Mål och riktlinjer för måltidsverksamheten

Målet med måltiderna är att de ska grundlägga goda matvanor och ge hälsa och välbefinnande. Studier visar hur goda matvanor, kunskapsinhämtande och prestation hör ihop. Skollunchen ska också vara allsidig, välbalanserad och ätas utan stress.

Skolmjölksstöd från EU

Kungsörs skolor och förskolor deltar i EU:s skolprogram med ekonomiskt bidrag till skolmjölk.

Skolmjölksstödet kan sökas av alla skolor, från förskola till gymnasium. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.


Vi vill veta vad du tycker

Har du frågor eller synpunkter på skolmaten eller om specialkosten, tveka inte att kontakta kökschefen. Kontaktinformation finns under rubriken Kontakta oss.


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: