Flytta till Kungsör

Välkommen till en lugn och trygg kommun som växer, just nu är vi 8 800 invånare. Kungsör präglas av en kunglig historia och en sällsynt vacker och unik natur.

Bildcollage över naturvyer i Kungsörs kommun

I Kungsör är det nära till allt, från natursköna upplevelser till kontakt med kommun och näringsliv. Här finns ett personligt och stort engagemang där människor och företag kan trivas och växa. Nya bostadsrätter, hyresrätter och villaområden planeras och byggs och företag expanderar. Här finns Mälaren, unik natur, vackra vandrings- och cykelleder, livsmedelsaffärer, kommunikationer, och ett rikt kultur- och föreningsliv.

Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike.

Flygfoto över Kungsör med över Kung Karls kyrka, mot Mälaren

Lugnt och genuint med centralt läge

Centrala Kungsör ligger högt och bebyggelsen sträcker sig ner mot Mälaren. På landsbygden finns ytterligare en tätort, Valskog, och de båda kyrkbyarna Torpa och Kungs Barkarö.

Kungsör har ett strategiskt läge i västra Mälardalen. E20 passerar strax utanför tätorten och tågen på Svealandsbanan stannar centralt. Till grannkommunerna reser du snabbt för exempelvis jobb eller studier.

Karta över Mälardalen som visar Kungsörs strategiska läge i Västra Mälardalen mellan Örebro, Arboga, Köping och Eskilstuna

15 min till Eskilstuna, Köping och Arboga
45 min till Västerås och Örebro
1,5 timmar till Stockholm
Snabbtåg når Stockholm på bara dryga timman!


Höst på Slottsholmen, ekar med gula blad.

Slottsholmens naturreservat.

Unik miljö

I Kungsör bor du i en vacker och trygg miljö och har nära till gröna skogar, hagar och Mälarens blå vatten. Här finns ett rikt odlingslandskap med många fina naturområden inpå knuten. En mängd aktiviteter som vandring, fiske, bad och båtliv finns i din närhet. Här finns 10 naturreservat och över 100 km friluftsleder, cykel och vandring, i vacker natur.

I Kungsör finns det mycket villabebyggelse. Ungefär 60 procent av alla bostäder finns i småhus. Här hittar du också andra alternativ, som större eller mindre hyres- eller bostadsrätter. Kungsörs kommun växer och förändras hela tiden, vi planerar, utvecklar och förbättrar nya och befintliga områden. Just nu pågår exempelvis ett långsiktigt arbete för att lyfta hamnområdet och göra miljön mer attraktiv och levande året om.


Bottens badplats, vy ut över vattnet och bryggan från sandstranden.

Bottens badplats.

Personligt med stort engagemang

I Kungsör finns ett rikt kultur- och föreningsliv för alla. Vare sig du är yngre eller äldre, vill göra något fysiskt eller något som stimulerar tanken så kan du hitta aktiviteter att ägna dig åt på fritiden.

Våra fritidsanläggningar används flitigt. Centralt ligger både badhus, sporthall, ishall och Centralvallen med konstgräsplan, boulebana, skejtyta och basketkorgar. Flera motionsspår finns med belysning och utomhusgym.

I föreningsregi finns fina anläggningar för hundsport och ridsport.

Sommartid badar du på flera ställen i Mälaren; Skillingeudd, Ekuddens camping och Bottens badplats.

 

Kung Karls skola med multisportplan.

Kung Karls skola.

Plats för dig, hela livet

I takt med att Kungsör välkomnar nya invånare, växer också verksamheterna för bättre välfärd. Under 2018 invigdes Kung Karls skkola för årskurserna 4-9 samt det nya äldreboendet Södergården, fullt anpassat för personer med demenssjukdom. Under 2022 invigdes den nya moderna förskolan Paletten, med plats för 108 barn. Det planeras också för ett nytt trygghetsboende.


Flygfoto från Mälaren in över Kungsörs hamn.

Upptäck ditt eget kungarike

Varje år välkomnar kommunen nya invånare. Här är några av de skäl som nyinflyttade uppger till att de väljer just Kungsör:

  • Bättre bostad
  • Vänner och familj
  • Arbete i Kungsör
  • Närheten till vatten
  • Det geografiska läget
  • Skolorna i Kungsör
  • Bra kommunikationer

Besökswebb - Visit Kungsör

För dig som planerar att besöka Kungsör eller önskar veta mer om olika evenemang rekommenderar vi vår besökswebb visitkungsor.se. Där samlar vi information om vad som finns att göra och uppleva i Kungsör, allt från aktiviteter och sevärdheter till trevliga ställen att äta, fika och övernatta på.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: