Svårt att läsa

Det finns många alternativ för dig som har svårt att läsa tryckt text. Vi har böcker i olika former för dig som är synskadad, har läs- och skrivsvårigheter eller vill läsa böcker på lätt svenska.

Daisy-talböcker

Om du har svårt att läsa vanliga böcker finns talböcker som du kan lyssna på. En talbok är en cd-rom-skiva som kallas Daisy-talbok. De är till för alla som har svårt att läsa en vanlig bok på grund av till exempel dålig syn, dyslexi, koncentrationssvårigheter eller ett fysiskt funktionshinder.

Daisy-talboken läser du med en särskild spelare, i en dator med ett särskilt läsprogram för Daisy-talböcker eller i en mp3-cd-spelare. De flesta nya böcker finns inlästa som talbok. Säg bara till vilken bok du vill läsa så hjälper vi dig. 

Böcker med stor stil

Storstilsböcker har extra stora bokstäver och är till för dig som ser dåligt. Det finns både klassiker och moderna böcker i storstilsformat. Böckerna är ett bra alternativ när det blivit svårt att läsa vanliga böcker som ofta har liten text.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker finns både för barn och vuxna. Böckerna har kortare meningar, inte alltför svåra ord och större text.

Bok och Daisy

Vissa lättlästa böcker lånas ut tillsammans med en Daisy-skiva. Du kan då följa med i texten samtidigt som du lyssnar på boken.

Egen nedladdning

"Egen nedladdning", är en möjlighet för dig som är talbokslåntagare, att själv ladda ned dina Daisy-talböcker från mediawebben Legimus, som är MTM:s (Myndighet för tillgängliga medier) digitala bibliotek. Det du behöver är en dator med internetuppkoppling, en e-postadress och någon typ av uppläsningsapparat eller datorprogram. Med det menas till exempel en Daisy-spelare eller läsprogrammet AMIS. En av fördelarna med "Egen nedladdning" är att det går mycket snabbare än tidigare att få hem den bok du vill ha.

För att få tillgång till "Egen nedladdning" måste du registrera dig och få en introduktion i hur tjänsten fungerar. Är du under 18 år måste du då ha med dig en förälder. Kontakta biblioteket för att boka tid eller om du har några frågor.

Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker på din mobiltelefon eller surfplatta. Appen är gratis och finns för Android och Iphone. För att använda den behöver du ett konto för att låna talböcker via Legimus.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: