Västra Mälardalens Myndighetsförbund har ansvaret för tillsynen av enskilda avlopp i kommunen. Tillsynen sker mest i form av avloppsinventeringar men även planerad tillsyn över tekniskt avancerade avloppsanordningar som minireningsverk och stora gemensamma anordningar förekommer. Inkommande klagomål är en annan del av tillsynen. Tillsynen är enligt lag avgiftsfinansierad och vanligtvis tas en timavgift ut för den arbetstid som lagts ner.
Standarden på befintliga avloppsanordningar varierar mycket. Äldre hus har ofta bara en slamavskiljare (en-, två- eller trekammarbrunn) eller en anordning som inte längre fungerar. För att minska den totala miljöbelastningen från enskilda avlopp utför Västra Mälardalens Myndighetsförbund (VMMF) inventeringar av enskilda avlopp i kommunen enligt Naturvårdsverkets kampanj ”Små avlopp – ingen skitsak”. I dag är nästan alla enskilda avlopp i kommunen inventerade och arbetet ligger nu i inspektionsfasen.
Inventeringen skedde i första hand via utskick av blanketter. De fastigheter som vid inventeringen hade en bristfällig avloppsanordning besöks och inspekteras på plats. Inget godkännande lämnas vid inspektionstillfället utan bedömningen görs efter det att alla handlingar granskats. Det kan exempelvis handla om beskrivningar av avloppets utformning från när det anlades.
När bedömningen av avloppsanordningen är färdig får du en inspektionsrapport där resultatet framgår. Du får här besked om anordningen är acceptabel eller om den bedöms som undermålig och i behov av förbättringar.
Om VMMF bedömer att anordningen är underkänd så förbjuder vi fortsatt utsläpp av avloppsvatten till anordningen. Förbudet träder vanligtvis i kraft två år efter att inspektionsrapporten skickades ut. Du behöver upprätta ett förslag på ny anordning, alternativt förbättra den befintliga. Innan ett nytt avlopp upprättas eller ett gammalt förbättras ska en ansökan/anmälan lämnas till VMMF (se bygga eller förändra avlopp). När ditt förslag har godkänts får du ett tillstånd att inrätta avloppsanordningen. När anordningen väl är inrättad så upphävs förbudet.
VMMF tar ut avgift för den tid som lagts ner på ärendet. Avgift tas även ut för handläggning av beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten.
Vid tillsyn med anledning av klagomål tas avgift endast ut om klagomålet visar sig vara befogat.
Kontakta oss
Västra Mälardalens Myndighetsförbund
Besöksadress:
Gunnarsrovägen 2, Arboga
Postadress:
VMMF
Box 19
732 21 Arboga
Öppettider:
Öppettider:
Från och med den 11 november tar vi endast emot bokade besök. Ändringarna görs på grund av de rådande omständigheterna kring covid-19. Det går bra att lämna handlingar i vår brevlåda som sitter bredvid ingången på Gunnarsovägen 2 i Arboga.
Våra öppettider är (endast bokade besök):
må-fre 09.00-12.00 och 13.00-15.00
Vill boka besök eller har några andra frågor så når du oss på
Telefon: 0589-67 02 00, 0227-67 02 00
E-post: miljo.bygg@vmmf.se
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Linda Engelmark
Miljö- och hälsoskyddsenheten, VMMF
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Hanna Rehn
Miljö- och hälsoskyddsenheten, VMMF
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Linnea Andersson
Miljö- och hälsoskyddsenheten, VMMF
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakta Kungsörs kommun
Telefon: 0227-60 00 00
E-post: info@kungsor.se
Öppettider: Måndag-Fredag
7.30-12.00 och 13.00-16.30
Organisationsnr: 212000-2056
GLN: 7330619014321
Besöksadress:
Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör
Postadress:
Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör
Fakturaadress:
Box 34, 736 21 Kungsör
VAN-leverantör Evry