En borgerlig begravning är en ceremoni utan religiös anknytning som kan utformas fritt. Det finns inga regler eller krav på vad den ska innehålla. Ceremonin får därför en personlig prägel och kan vara såväl ateistisk, helt neutral eller ha religiösa inslag. Innehållet och utformningen kan bestämmas av anhöriga eller efter den avlidnes egna önskemål.
Vem kan begravas borgerligt?
Vem som helst kan begravas borgerligt. Det vanligaste är att den avlidne själv har önskat en borgerlig begravning eller gått ur Svenska Kyrkan.
Var hålls en borgerlig begravning?
En borgerlig begravning kan hållas nästan var som helst, såväl inomhus som utomhus. Det finns inga krav på lokalen och dess utformning. Begravningsceremonin kan hållas hemma hos den avlidne eller i dennes trädgård, i en samlingslokal, på stranden eller vid graven. Det vanligaste är ändå att hålla akten i ett kapell utan religiösa symboler.
Vem leder begravningen?
Vem som helst kan leda en borgerlig begravning. Det kan vara någon nära anhörig eller vän till den avlidne som leder ceremonin. Personens främsta uppgift är att se till att det uppgjorda programmet följs. Om du behöver hjälp med att leda ceremonin erbjuder kommunen begravningsförrättare. Kungsörs kommun har för närvarande en begravningsförättare.
Hur ser en borgerlig begravning ut?
Den kan se mycket olika ut. Många väljer ändå att följa en likartad ordning som kyrkan. Minnestalet kan vara ett eller flera. Den kan vara som en levnadsbeskrivning, tankar om döden eller tröstande ord till de anhöriga. Akten brukar också innehålla musik, levande eller inspelad, dikter och verser en tyst minut, avsked och musik i samband med utgång. Musiken kan vara allt från psalmer, orgelmusik, klassiska stycken till popmusik och schlager.
Var placeras till slut askan eller kistan?
Någon borgerlig gravplats finns inte utan den avlidne begravs på kyrkogården. Det är även möjligt att sprida askan i naturen om man önskar det, men då krävs ett särskilt tillstånd från Länsstyrelsen.
Vad kostar en borgerlig begravning?
Begravningsavgift betalas av alla, oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Avgiften ger rätt till gravplats, gravsättning, kremering, vissa transporter samt lokal för begravningsceremonin. Kommunens avgift för att tillhandahålla borgerlig begravningsförrättare är densamma som
dagarvodet till förtroendevald enligt kommunens arvodesreglemente.
Begravningsombud
Ett begravningsombud ska säkerställa att de personer som inte tillhör Svenska kyrkan får sina intressen tillgodosedda. Det är Länsstyrelsen som utser begravningsombud.
Enligt begravningslagen ska Länsstyrelsen förordna ett eller flera ombud att granska hur församlingen tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan.
Läs mer om begravningsombuden på Länsstyrelsens webbplats