Viktiga tips vid ansträngd ekonomi

Har du fått en försämrad ekonomi med anledning av coronaviruset på grund av varsel, arbetslöshet eller minskad inkomst, kan du få tips och råd här.

Prioritera dina utgifter

Betala hyra, el och mat först. Därefter är medicin, hemförsäkring och a-kasseavgiften viktiga utgifter. Om pengarna inte räcker måste du prioritera.

Förändringar för förbättrad ekonomi

Ställ dig frågan vilka utgifter du kan minska eller slopa. Kan du exempelvis byta till billigare boende, ställa av bilen, säga upp prenumerationer eller byta till billigare el-, mobil, eller bredbandsabonnemang?

Går det att sälja något du äger? Så som hemelektronik, hushållsmaskiner, heminredning eller verktyg? Eller ta ett tuffare beslut och sälja bilen eller sommarstugan?

Öka dina inkomster

Kan du öka dina inkomster genom att jobba extra, söka nytt jobb, söka bostadsbidrag eller hyra ut något du äger? Kanske kan du slå samman lån och krediter för att få lägre månadskostnad eller ta en inneboende.

Gör en budget

En budget är ett sätt att få en bra helhetssyn av din ekonomi och är ett steg för att få bättre kontroll. Budget och skuldrådgivningen kan hjälpa dig att ta fram en budget

Kontakta den du är skyldig pengar

  • Hör om du kan få amorteringsfritt några månader.
  • Undersök om du har en låneförsäkring eller ett betalskydd som betalar lån och krediter när du är sjuk eller arbetslös.
  • Går det att stoppa räntekostnader och extraavgifter?
  • Går det att få en avbetalningsplan?

Ta hjälp

Ta hjälp för att bolla dina tankar om din ekonomi. Oftast finns det möjlighet att göra något för att förbättra situationen eller hitta vägar ur en skuldsituation. Kontakta budget- och skuldrådgivningen. Rådgivning en är kostnadsfri och rådgivaren har tystnadsplikt.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: