Publicerad

Minska matsvinnet - bra för både plånboken och miljön

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

Då är inte det oundvikliga matavfallet, exempelvis skal, ben och kaffesump inräknat.

Äppelträd

Pengar över till annat samtidigt som du gör miljön en tjänst

Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. Men svinnet kostar mer än pengar, det påverkar även miljön. Att producera mat orsakar bland annat utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön. Totalt motsvarar det årliga matsvinnet utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar.

Tips för att minska matsvinnet

Genom enkla insatser finns det mycket att göra för att minska matsvinnet både inom de kommunala verksamheterna och i hushållen. Bland annat genom bättre planering och omhändertagande av rester.

På internet finns massor med sidor som tipsar om mat du kan laga av rester. sök på matrester/rester eller överbliven mat och surfa runt bland alla härliga recept för att få inspiration. Kanske hittar du en rätt som blir familjens nya favorit?

Kommunen vill också minska sitt matsvinn

I Kungsör har vi tagit ram en plan för att minska matsvinnet i våra verksamheter. Det är ett omfattande arbete som påverkar flera förvaltningar och många verksamheter.


Logotype Globala målen


Minskat matsvinn bidrar till att uppfylla flera av de globala målen i Agenda 2030. Bland annat berörs målen "Hållbar konsumtion och produktion" och "Bekämpa klimatförändringarna".

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: