Publicerad

Internationella matsvinnsdagen

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över.

Matsvinnsberget

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men allra mest slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 17 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. Sammanlagt blir det 35 kilo.

Pengar över till annat samtidigt som du gör miljön en tjänst

Genom att inte slänga mat som fortfarande kan ätas sparar du pengar. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. Men svinnet kostar mer än pengar, det påverkar även miljön.

Förutom att maten som slängs har en miljö- och klimatpåverkan, har det krävts mycket resurser för att producera maten. Den har till exempel odlats, förädlats, transporterats, förvarats, förpackats helt i onödan när maten till slut slängs hemma hos dig. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön. Totalt motsvarar det årliga matsvinnet utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar.

Tips för att minska matsvinnet

Genom enkla insatser finns det mycket att göra för att minska matsvinnet både inom de kommunala verksamheterna och i hushållen. Bland annat genom bättre planering och omhändertagande av rester.

På internet finns massor med sidor som tipsar om mat du kan laga av rester. sök på matrester/rester eller överbliven mat och surfa runt bland alla härliga recept för att få inspiration. Kanske hittar du en rätt som blir familjens nya favorit?

Kommunen vill också minska sitt matsvinn

I Kungsör arbetar måltidsenheten med att minska matsvinnet. Därför tas aktiviteter kring matsvinn upp i både livsmedelsplanen och avfallsplanen.

Logotype Globala målen

 

Minskat matsvinn bidrar till att uppfylla flera av de globala målen i Agenda 2030. Bland annat berörs målen "Hållbar konsumtion och produktion" och "Bekämpa klimatförändringarna".

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: