Publicerad

Idag är det cykelns dag

Den 3 juni är World Bicycle Day. Det har FN bestämt. Cykelns dag arrangeras av Svensk Cykling som en samordnad aktivitetsdag i Sverige.

Varje cyklad kilometer är en vinst för samhället med ungefär 1,80 kronor. Varje kilometer som en bil rullar kostar samhället ungefär 1 krona.

Det är cyklingens positiva hälsoeffekt som skapar den ekonomiska vinsten för samhället. Biltrafikens kostnader beror på klimatförändringar, luftföroreningar, buller, nedsmutning av jord och luft och mycket mer.

Här kommer ett tips om en cykelutflykt vi kallar den Östra cykelleden

Östra cykelleden går från Kungsudden längs Fredsgatan och ut mot Torpa. Där kan man med fördel stanna till vid Torpa kyrka eller göra en avstickare ner till Hagstaholm där det bjuds på omväxlande natur som torrängar i de öppna hagpartierna, alkärr och betad lövskog. Men även slipade rundhällar vid Mälarens strand.

Hitta till Hagstaholm: Ta vänster mot Hagsta strax innan Kungs karlsgården och följ sedan denna väg rakt norrut tills den tar slut. Sista biten går längs med en invallning.

Vidare fortsätter Östa cykelleden via Norrby, över E20 mot Sköldby, Herrdal och slutligen vänder den tillbaks mot Kungsör, förbi Lockmora friluftsgård igen.

Cykelturen blir ca 33 km totalt. Du hittar enklast runt med hjälp av den digitala kartan som kallas naturkartan.

Länk: Du hittar den östra cykelleden på naturkartan här

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: