Publicerad

Se bilder i hamnen och ny ljudguide lagom till Kungsörsdagen

Nu finns två nyheter på plats i gästhamnen lagom till helgens firande av Kungsörsdagen. Kom och ta del av nyheterna som belyser delar av Kungsörs historia - se historiska bilder från hamnområdet och se och lyssna till en bild- och ljudguide om den numera nedlagda kalklinbanan.

Tre vepor med svartvita fotografier från Ragnar och Bruno Widéns fotosamling har nu tagit plats i gästhamnen, på fasaden på byggnaden Gösen 8. Bilderna är hämtade i det enorma bildarkiv som hembygdsföreningen arbetat med att digitalisera under flera års tid.

De historiska bilderna är fotograferade i hamnområdet, från vänster föreställer de:

  • Ett 12 m högt hopptorn som fanns på Kungsuddensidan av Arbogaån. Den sluttande stranden erbjöd fina åskådarplatser vid tävlingar på Kungsörs simstadion. Här anordnades också simkurser.
  • Ett kallbadhus uppfördes vid ån 1889. Här var Teresia Hansson föreståndare och tog emot badsugna kungsörare. Kungsörs kallbadhus revs i samband med att det byggdes ett nytt badhus uppe på byn 1926.
  • I hamnen har även industrin blomstrat. Förr var det vanligt att placera industrierna nära vatten, och gärna även nära järnvägen. Alldeles vid järnvägsspåret låg Kungsörs Träindustri. De hade bland annat helautomatisk tillverkning av klädnypor. I ena änden matade man in meterlånga vedträn som strimlades till stavar för att sedan fräsas till klädnypans trähalvor. De försågs sedan med fjädrar till färdig klädnypa. Bilden visar första lasten till Amerika 1971.

Ljud- och bildguide om kalklinbanan

I gästhamnen finns sedan en tid två linbanekorgar som kan användas till att grilla i. Nu finns en ljud- och bildguide för den som är intresserad och vill veta mer om den numera nedlagda linbanan som en gång var världens längsta. Med den överfördes kalksten den 4,2 mil långa sträckan (som ett maratonlopp) mellan kalkbrottet i Forsby till cementfabriken i Köping.

I samarbete med en lokal företagare som tagit fram ljudguiden har Knut Barr, Kungsörs hembygdsförening läst in historien om kalklinbanan.

Satsningar i hamnen 2022

  • gångstråk och planteringar
  • delar av området görs bilfritt
  • flyttade ställplatser för husbil
  • parkeringsplatser för bil med båttrailer
  • utsmyckning av husfasad (Gösen 8)
  • mobil scen som kan användas i hamnen vid evenemang
  • En stabilitetsutredning genomförs för att säkerställa markförhållandena.

Kungsörsdagen lördag den 27 augusti start kl. 11.00

Fantastiskt många föreningar och företag visar sin verksamhet och erbjuder aktiviteter, pysseltält, hoppborg, bakluckeloppis med mera. Thor Modéens gästgiveri har öppet och en trubadur som uppträder på kvällen. Hela gästhamnen och området kring kommer att leva upp.

Tänk på att gå eller cykla till området. Kommer du med bil rekommenderar vi p-plats vid Kungsgatan/Hamngatan.

Observera att ställplatserna för husbilar kommer vara stängda fredag 26 augusti till och med lördag 27 augusti kl. 16.00

Välkomna att fira Kungsörsdagen med oss!

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: