Publicerad

Omsorgsfull välfärdsteknik

Satsning på välfärdsteknik skapar effektivare arbetsmetoder som både stärker individens integritet och ökar självständigheten.

I en värld där tekniken utvecklas snabbt, satsar också Kungsörs kommun på välfärdsteknik och digitalisering. Genom att förstå kommande behov och teknologins fördelar, tas steg mot en modern och hållbar samhällsutveckling. Syftet med välfärdsteknik är att stärka individens integritet, skapa effektivare arbetsmetoder och samtidigt öka friheten för brukarna.

- Vi arbetar aktivt för att anpassa oss efter behovet. Målet är att tekniken ska ge oss mer tid, inte ta ifrån den. Genom välfärdsteknik och digitalisering kan vi möta framtidens utmaningar samtidigt som vi förstärker den mänskliga kontakten och omsorgen där den behövs som mest, säger Urban Elfström, digitalstrateg på socialförvaltningen.

Digitalstrateg Urban Elfström med en av kommunens läkemedelsautomater.

Digitalstrateg Urban Elfström med en av kommunens läkemedelsautomater.

Läkemedelsautomater underlättar vardagen

En del i satsningen på välfärdsteknologi är att erbjuda läkemedelsautomater. Det är en frivillig lösning för brukare med en sjukdomsbild som lämpar sig för det.
Läkemedelsautomaten ser till att brukaren får sina läkemedel vid rätt tid och i rätt mängd och vårdpersonal blir direkt informerad om en dos av någon anledning inte tagits i tid. Automaten berättar tydligt när det är dags att ta läkemedel och delar bara ut avsedd dos. Kommande doser förblir oåtkomliga tills det är dags för dem.

Brukaren får både ökad självständighet och trygghet i vardagen med större frihet då vårdpersonal inte behöver inväntas för medicin. På så sätt kan också hembesök inriktas på andra behov än att dela ut läkemedel.

- Genom läkemedels-automater får vi möjlighet att styra rätt resurser till rätt uppdrag och öka våra möjligheter att ge varje individ den omsorg de behöver, säger Urban Elfström.

Från handskrivet till digitalt för större säkerhet

Digitaliseringen går hand i hand med satsningen på välfärdsteknik. Målet är att skapa trygghet och säkra arbetsmetoder, exempelvis genom digital läkemedelssignering istället för handskriven. Satsningen på digitalisering inkluderar utbildning för samtliga medarbetare inom socialförvaltningen, där en stor del är att skapa trygghet kring tekniken.

- Vi går från handskrivet till digitalt för att öka tryggheten och säkerheten. Men mänsklig närvaro och det personliga mötet är grundläggande för oss. Har våra medarbetare kunskap om att hjälpa digitalt hemma så ökar förutsättningarna att bo kvar hemma. Vi använder tekniken för att stärka, inte för att ersätta, understryker Urban Elfström.

Förberedelser för framtiden

För att möta framtidens utmaningar har kommunen genomfört olika upphandlingar för digitalisering och välfärdsteknik. En digitaliseringsgrupp inom socialförvaltningen arbetar aktivt med att förutse behov, omvärldsbevaka och föreslå nya lösningar.

- Vi ser till exempel över möjligheten att skaffa ett välfärdsteknik-rum, där invånare kan interagera med utrustning som läkemedelsautomater, robotdusch, VR-teknik, robotkatt och terapidjur med mera. Genom att se tekniken och få praktiska demonstrationer så är det enklare att förstå och känna sig trygg, säger Urban Elfström.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: