Publicerad

Julafton på Tallåsgården

De hade länge haft tanken om att göra något under julen för äldre ensamma människor i Kungsör. Birgitta Rosander och Elisabeth Kjellin på Kungsörs kommun, har båda en lång erfarenhet och kunskap inom äldreomsorgen och känner många äldre som bor här. Tack vare deras engagemang så blev det till slut en härlig tillställning för ett tiotal personer med julbord och tomte på självaste julafton.

I deras uppdrag ingår uppsökande verksamhet för ensamma personer över 80 år i kommunen.

Därav växte idén fram för Birgitta och Elisabeth att anordna en träff på Tallåsgården på julafton. Sagt och gjort. Planeringen tog fart och i oktober/november ringde de runt till de äldre som uppfyllde kriteriet.

- Vi gick igenom listor med flera hundra personer som fyllt 80 år och uppåt, vi ringde och skickade brev till berörda, det vill säga över 80 år, ensam i eget boende. Många blev glada av initiativet trots att de hade annat för sig på julafton, berättar Birgitta.

Slutligen tackade ett tiotal personer ja och ’Julafton på Tallåsgården’ kunde planeras mer i detalj.


- Vi gjorde ju det här ideellt och tänkte julsmörgås och lite glögg, säger Elisabeth. Men när antalet personer var klart och Mistelns kostchef Felipe Rivera fick höra talas om tillställningen, så bestämdes det att julmat skulle serveras.

Det blev ett riktigt fint julbord med allt man kan tänka sig; skinka, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, ägg, sill och ris á la malta. Granen fanns där, julmusiken spelade i bakgrunden och tomten, vård- och omsorgschef Kenneth Pettersson, kom med paket till alla.


- Responsen har varit oerhört positiv. Detta var ju första gången som vi gjorde den här tillställningen, säger Birgitta. - Nu får vi sätta oss och utvärdera hur det blev och hur vi kan planera inför nästa gång, fyller Elisabeth i. Det var så roligt att kunna göra detta och glädja andra människor, konstaterar de båda.

Måndagsträffen på Tallåsgården startar 13 januari

Nytt år och nya träffar på Tallåsgården med start den 13 januari då Måndagsträffen drar igång, med drop-in varje måndag mellan 13.30 - 15.30.
- Alla äldre i Kungsör är välkomna på lite fika, pussel, spel, korsord – eller bara för att umgås en stund säger Birgitta.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: