Publicerad

Var uppmärksam på bedrägeriförsök mot äldre

I ett brottsförebyggande syfte vill Kungsörs kommun upplysa om att det i kommunen och i närkommuner skett ett antal bedrägerier riktat mot äldre personer, detta har skett under helgen 27-28 januari.

– Tillvägagångssättet har varit att gärningspersoner kontaktar äldre personer via telefon men även via SMS. De har påstått sig vara från transportbolag eller telekombolag och försöker lura till sig uppgifter till bankkonton och Bank-ID, säger Arboga kommuns säkerhetschef Andreas Ahlsén.

I lokalpolisområde Västra Mälardalen har minst tre bedrägeriförsök fullbordats i närtid och förövarna har kommit åt större summor pengar.

Gärningspersoner förflyttar sig

Om man tittar på hur dessa typer av bedrägerier brukar kunna gå tillväga, är det troligt att gärningspersonerna rör sig mellan samhällen och genomför ett antal snabba bedrägeriförsök, innan de efter relativt kort tid drar vidare till nästa samhälle. Detta kan ske fysiskt eller via telefon.

– Därav vill vi i ett brottsförebyggande syfte upplysa om att denna typ av bedrägerier skett i några av lokalpolisområdets kommuner nu i närtid, säger Andreas Ahlsén.

Kontakta polisen

Om du misstänker något brottsligt ska du alltid kontakta Polisen. Vi vill också uppmana att göra en Polisanmälan om du blir utsatt för ett bedrägeriförsök, även om bedrägeriet inte blir fullbordat. Är det ett pågående brott eller att du precis har blivit utsatt för ett bedrägeri ringer du skyndsamt 112.

Informera anhöriga som är äldre

Har du en nära anhöriga som är äldre kan det vara bra att upplysa dem om vad som är bra att tänka på om de skulle bli uppringda på telefon, eller att det knackar på dörren hemma i bostaden och det är ett oväntat besök.

Så undviker du att bli lurad

  • Släpp inte in okända personer i din bostad.
  • Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Stämmer det verkligen att du ska få besök av t ex en hantverkare?
  • Lämna aldrig ut kort eller koder till okända personer som tar kontakt med dig och erbjuder olika tjänster. Vare sig att de kontaktar via telefon, sms eller fysiskt på plats.
  • Betala aldrig på plats hemma.

En bank eller myndighet kommer aldrig kontakta dig via telefon, sms, eller i hemmet och be dig logga in på Bank-ID eller lämna ut dina bank- eller kontokortsuppgifter.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: