Publicerad

Noteringar från Grannsamverkansträff - Kungsör 11 juli 2019

Syfte med Grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende i området, samt kunskap om hur man skyddar sig

Målet med Grannsamverkan är att minska brottsligheten, öka tryggheten och därmed också trivseln i bostadsområden. 10 juli 2019 var det Grannsamverkansträff i Kungsör. Här följer noteringarna från mötet.

Information från Polisen
114 14 är fortfarande under uppbyggnad. Det har kommit till fler arbetsuppgifter till 114 14. Förändringen innebär att de initiala åtgärderna ska komma igång fortare med förundersökningsledare som kan ta beslut och utredare som kan ta målsägandeförhör med mera, i första skedet.

Sker det ett brott ringer du 112. Är du tveksam om det är ett brott, ring 112 så gör de bedömningen.

Lokal organisation
3 kommunpoliser i området.
Säkerhetssamordnare, Andreas Ahlsén har ansvaret för Kungsör och Arboga. Han är kommunernas mottagare och har telefon 0221-670093, Epost: Andreas.Ahlsen@vmkfb.se.

Polisen flyttar in i kommunhuset efter sommaren, då kan du även lämna in hittegods osv till Kungsörs kommuns reception. Vilka uppgifter som kommunens reception kommer att hantera presenteras till hösten.

Lokal statistik
Antal anmälda brott per 10 000 invånare - 175 i Kungsör (lägst i länet)
De anmälda brotten är brott mot brottsbalken (exklusive kap 9 och klotter) 2019 fram till 20:e maj.

I övriga kommuner i området ligger Arboga på 267, Köping 231 och Hallstahammar 230.

I Västmanland ligger Skinnskatteberg högst på 371 och Kungsör lägst på 175.

 

Det här är Grannsamverkan

Grannsamverkan är ett socialt nätverk, det är viktigt att grannar pratar med varandra. Ett tips är att ta hjälp av befintliga kommunikationssystem för en smidigare kommunikation mellan er. Det finns många olika system att välja bland, ett av dem är Stöldskyddsföreningens applikation (läs mer på www.stoldskyddsforeningen.se)

Grannsamverkan minskar brottsligheten med upp till 26%. Det avhåller brott att du bland annat har larm, hund, lås på dörrar och fönster, skylt om grannsamverkan (Polisen har flera skyltar, finns att hämta i kommunhuset)

Exempel – bil som inte hör hemma i området, som beter sig avvikande. Se till att ta kontakt med Polisen.

Huvudkontaktombudet – håller kontakten med Polisen, ser till att området har grannsamverkansskyltar, sammanhåller grannsamverkan i sitt område.

Här finns informationsfilmer om Grannsamverkan (välj bland fyra olika språk) https://samverkanmotbrott.se/detta-ar-grannsamverkan/


Tack för en givande träff!

Vänligen
Inspektör Stefan Persson och Näringslivschef i Kungsör Ida-Maria Rydberg

 

Kontakt Polisen:
Inspektör Stefan Persson
Kommunpolis Arboga/Kungsör

Lokalpolisområde Västra Mälardalen
Telefon: 010-56 760 22
stefan.persson@polisen.se

 

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: