Publicerad

Arbetslös och behöver nystart i karriären?

Arbetsförmedlingen har listat de just nu 20 hetaste yrkena. Bara under juni publicerades mer än 59 000 nya lediga jobb i Platsbanken. Samtidigt fick nästan 33 000 personer ett arbete.

Arbetsförmedlingen, budbilsförare, heta yrken

Bild: Arbetsförmedlingen

Coronapandemin slår hårt mot många jobb i Sverige, och arbetslösheten ökar snabbare än på länge. Samtidigt finns det branscher som är i stort behov av att anställa. Under juni fick nästan 33000 personer ett arbete.

– Det är väldigt positivt att vi mitt i den här tuffa och allvarliga krisen ser att relativt många människor ändå får jobb, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen­.

Efterfrågan finns inom vissa yrken

Efterfrågan på arbetsmarknaden har minskat jämfört med förra året. Men inom en hel del yrken finns det efterfrågan på arbetskraft.

Den sektor som är i störst behov av personal på kort sikt är hälso- och sjukvård. Om du har rätt utbildning och erfarenhet kan du i princip få jobb direkt.

En annan bransch som behöver anställa snabbt är vissa typer av försäljning, till exempel telefonförsäljare. Dagligvaruhandeln, till exempel livsmedelsbutiker, söker också mycket personal.

Även företag inom bygg och anläggning, transport och socialt arbete, till exempel personliga assistenter, behöver hitta arbetskraft just nu.

Flest lediga jobb inom vård och omsorg

Ta tillfälle att avsluta gymnasiestudierna

- Jobbchanserna varierar beroende på vad du har för utbildning och erfarenhet. Generellt kan man säga att den enskilt viktigaste faktorn är att ha en gymnasieutbildning, det är helt avgörande. Så nu kan vara ett bra läge att slutföra gymnasiestudierna, säger Sandra Offesson och fortsätter:

– För dig som tänker mer långsiktigt kanske utbildning är ett alternativ. Om du redan före krisen funderade på att utbilda dig eller om du har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden kan det vara ett bra tillfälle att satsa på någon form av utbildning.

Framtidsyrken

Arbetsförmedlingen bedömer att det finns goda jobbmöjligheter inom hälso- och sjukvård, men också inom skola och utbildning även på några års sikt. De lyfter också data, it och teknik som yrken för framtiden. I vårt numera alltmer digitaliserade samhälle kan den typen av kompetens vara efterfrågad framöver.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: