Publicerad

Tre månader har gått – nu minskas den
smittade zonen i norra Västmanland

Tre månaders intensivt och framgångsrikt arbete med att kartlägga och bekämpa afrikansk svinpest har lett till framsteg; nu minskas den smittade zonen och berör endast Fagersta och Norbergs kommuner.

På jordbrukets webbplats finns detaljerat kartmaterial och mer information om vilka restriktioner som fortsatt gäller.

På jordbrukets webbplats finns detaljerat kartmaterial och mer information om vilka restriktioner som fortsatt gäller.

I september 2023 konstaterades Afrikansk svinpest i prov från vildsvin i Fagersta kommun, Västmanlands län. Det är en allvarlig sjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor. Jordbruksverket införde då en så kallad smittad zon utifrån platsen där de smittade vildsvinen hittades. Nu minskas zonen.

Nya beslutet

Det nya beslutet gäller från och med den 30 november 2023 och innebär att storleken på den smittade zonen minskas. För de områden i Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås, Sala, Smedjebacken och Avesta kommuner som tidigare legat inom zonen, men nu hamnar utanför gränsen, gäller inte längre några restriktioner.

Fortsatta restriktioner

Kvar i den smittade zonen finns Fagersta och delar av Norbergs kommun. I det instängslade kärnområdet ligger befintliga restriktioner kvar som tidigare, medan lättnader görs i zonens ytterområde. Här får allmänheten, med vissa förbehåll, röra sig i skog och mark samt på is och i sjöar.

Mer informaton hittar du hos Jordbruksverket

På webbplatsen krisinformation.se finns samlad information om afrikansk svinpest.

Afrikansk svinpest - Krisinformation.se

 

Vad gäller i Kungsörs kommun?
Inga restriktioner finns i nuläget. Kungsörs kommun bevakar situationen.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: