Publicerad

Lo räddar en stol nytt boksläpp från den lokala författaren Sarah Vegna

Under Återbruksveckan träffar vi Sarah Vegna, en lokal författare som är aktuell med en ny bok.

Barnboken heter Lo räddar en stol och släpptes den 6 oktober på Olika Förlag, det är Sarahs 29:e bok som hon fått utgiven.

Varför blev det en bok om återbruk frågade vi Sarah.

Sarah berättar att det var förlaget som frågade henne om hon ville skriva en barnbok på temat återbruk. Det låg i linje med förlagets hållbarhetsarbete, som innefattar social hållbarhet, men som även jobbar hårt på att skapa en hållbar produktion. Sarahs bok är till exempel tryckt på återvunnet papper.

-Det kan du se om du tittar noga på bladen, där det är mycket vit yta kan man upptäcka små mörka prickar, som vanilj ungefär, berättar Sarah.

Redan i boken Jag odlar smultron hittar vi till exempel återbrukade krukor, så förlaget hade koll på Sarahs intresse för återbruk.

-Jag brukar titta på något och se vad det kan bli, snarare än vad det är. När jag är på en loppis till exempel. Så poppar det upp massor av idéer om vad sakerna kan bli.

Sarah fortsätter

-Min pappa återbrukade massor i det huset vi växte upp i. Varför köpa nytt när det finns begagnat?

Bild på Boken Lo räddar en stol

Boken Lo räddar en stol

Boken riktar sig till både barn och föräldrar, i slutet av boken finns en instruktion om hur Lo bygger sin lådstol. Barnen har en chans att kunna påverka sina föräldrar - Måste vi slänga den? Eller kan vi använda den på något annat sätt? Återbruk är kul. Det är något man kan göra tillsammans.

Barnböcker kan hjälpa till att förändra normen. Får vi till exempel se olika typer av människor som lever på olika sätt så breddar det normen.

Avslutningsvis är boken ett föremål som går utmärkt att återbruka. Förutom att den kan läsas av många, kan den användas till att göra om till inredning eller dekoration ett bokstöd till exempel.

Boken finns till försäljning på Kungsörs bibliotek.

Författaren Sarah Vegna

Författaren Sarah Vegna

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: