Publicerad

Stort tack till alla som delat med sig av sin fruktskörd

Felipe Rivera, chef för kostenheten, och hans medarbetare vill rikta ett stort tack till alla de kommuninvånare som lämnat in frukt under sensommaren/hösten.

Totalt fick köket ta emot 176,3 kg frukt, mestadels äpplen och päron, från trädgårdar runt om i kommunen.

Det har bidragit till att barnen har fått färsk, närproducerad frukt i förskolorna och skolorna. Till äldreomsorgen har vi kunnat förgylla måltiderna med äppelkakor, hemkokt äppelmos, inlagda päron med lingon samt äppelpajer.

Hållbar och meningsfull användning av matresurser

Genom att ta tillvara överbliven frukt har vi tillsammans bidragit till ett minskat matsvinn och främjat en hållbar och meningsfull användning av matresurser, då det kommit till nytta i kommunens verksamheter.

Försöket föll väl ut och vi hoppas kunna fortsätta

- Det här var första året vi gick ut med den sån här förfrågan till våra kommunmedborgare och viljan att dela med sig var stor så vi hoppas på att kunna göra det här till en återkommande aktivitet, hälsar Felipe.

Han vill även framhålla att det här är en del i kommunens omfattande arbete med att minska matsvinnet och minska matens påverkan på miljön och klimatet.

Minska ditt eget matsvinn och med enkla medel

Om du förvarar dina frukter och grönsaker på bästa sätt förlänger du hållbarheten och får mer tid att hinna äta upp dem. Då riskerar de inte att bli matsvinn.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: