Publicerad

Så här arbetar vi för att minska matsvinn inom Kungsörs kommun

I samband med den Internationella Matsvinnsdagen den 29 september delar kommunen med sig av några pågående aktiviteter vi gör för att minska matsvinnet.

Matsvinn

Här är några enkla åtgärder vi har vidtagit för att främja en mer hållbar och effektiv användning av matvaror, samtidigt som vi tillsammans arbetar för att minska matsvinnet och påverkan på planeten.

Smakskedar

Vi uppmuntrar våra skol- och förskolebarn att utforska maten genom smakskedar. Ta en sked och testa vår mat innan du tar en hel portion – det är vår enkla regel. Genom att våga smaka på maten minskar vi inte bara matsvinnet utan ger också barnen möjlighet att upptäcka nya smaker och texturer. "Smakskedar" är en enkel och miljövänlig aktivitet.

Kockens klimatsmarta val

Våra kockar har tagit på sig ansvaret att göra klimatsmarta val i köket. Det innebär att vi strävar efter att servera rätter som barnen gillar och äter upp, vilket minskar matsvinnet avsevärt. Vi använder också lagervaror effektivt för att minska inköp och därigenom spara resurser. Till exempel, om vi har kycklingkorv i frysen och vegetariska strimlor i förrådet, använder vi dem smart genom att skapa pastasås med kycklingkorv till skolorna och vegetarisk gratäng till förskolorna .

Vi är medvetna om klimatpåverkan och jobbar aktivt mot målen i Agenda 2030 genom att erbjuda rätter med låg CO2-påverkan. Dessutom delar våra kockar med sig av sin erfarenhet och kompetens för att skapa framtida matsedlar som är både smakfulla och klimatsmarta.

Vi utforskar också semirecept som kombinerar animaliska proteiner och vegetariska alternativ i samma rätt, exempelvis en välkänd klassiker som Chili con Carne. Våra barn är medvetna om klimatfrågan, så vi är stolta över att erbjuda vegetariska alternativ som de kan njuta av och som är bra för planeten.

Smakkompisarna

Vi introducerar en spännande sallad och grönsakssortiment till vår salladsbuffé, och vi vill att våra yngre skolelever ska vara delaktiga i denna smakupplevelse. "Utmana dig själv att smaka på några nya smakkompisar, till exempel broccoli, majs eller morot, under dagens lunch. Låt din lärare hålla räkningen på hur många smakkompisar du utforskar!"

Vi tror starkt på pedagogikens roll i att uppmuntra våra elever att våga prova nya grönsaker. Genom att göra lunchen till en lärande upplevelse, uppmuntrar vi dem att utveckla sina smakpreferenser och bli mer medvetna om nyttiga matvanor.

Följ upp och förändra

Vi tar matsvinnet på allvar och genomför dagliga vägningar för att noggrant följa våra siffror. Genom att arbeta med fakta istället för antaganden kan vi identifiera vilka rätter som bidrar mest till matsvinnet och göra kloka förändringar i våra matsedlar för att förebygga slöseri. Det är tydligt att de mest populära rätterna ibland leder till överkonsumtion och därmed ökat matsvinn.

Därför arbetar vi aktivt med att förbättra vår pedagogiska aktivitet kring matsvinn, som även är en del av vår övergripande plan. Genom att öka medvetenheten om matens värde och hållbarhet kan vi tillsammans göra skillnad och minska matsvinnet, vilket är bra för både miljön och vår framtid.

Kungsörs kommun tar upp aktiviteter kring matsvinn i följande planer:

På vilka andra sätt arbetar kostenheten med att minska matsvinnet?

Felipe Rivera, kostchef:
– Ett exempel på hur vi fått bättre kontroll på matsvinnet är att kostenheten numera jobbar med skolornas/förskolornas digitala frånvarosystem. Genom att få vetskap om frånvaro kan tillagningsköket Kung Karl planera bättre och därmed minska matsvinnet när mat ska skickas till våra enheter/kunder. Mottagningsköken jobbar sedan med att ta vara på matsvinnet och gör alternativrätter av maten, bakar något av resterna till mellanmål. Exempelvis om köken får köttfärssås över från gårdagens lunch, så gör de kanske pizzabullar till dagens mellanmål. Att planera så här, är att jobba modernt och hållbart. Vi har duktiga kockar som värnar råvaran och det är ett sätt att visa stolthet och vara stolt över sitt yrke. Vi serverar också alltid ett vegetariskt alternativ på skoldagarna, som är ett annat exempel på vad vi gör för att hjälpa till att öka biologisk mångfald genom minskade utsläpp av klimatgaser.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: