Publicerad
Invasiva arter har länge funnits i våra omgivningar men har på senare år snabbt seglat upp som ett av de värsta hoten mot biologisk mångfald. Se över vilka främmande växter du har i din trädgård – vissa är eller kan bli olagliga.
Har du också sett den färgsprakande blomsterlupinen breda ut sig i vägrenarna, mil efter mil? Visst är den vacker, men den är också en invasiv art från Nordamerika. Den har spritt sig rasande snabbt i Sverige och tränger därmed ut exempelvis prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka, tjärblomster och andra ängsblommor. Dessutom binder den kväve, vilket gör marken mer näringsrik. Då trivs inte de flesta blommor. Eftersom många blomsterarter försvinner, blir det också svårare för insekter att klara sig.
Tillsammans kan vi bekämpa blomsterlupinen och göra en insats för att bevara mångfalden av blommor i våra vägrenar, diken och ängar.
Vackra trädgårdsväxter införs fortfarande relativt okontrollerat i Sverige. Ibland tar det många år innan det uppdagas att de har förmåga att spridas ohejdat i den svenska naturen. De blir, som det kallas, invasiva. Och då kan det redan vara för sent. Flera väldigt vanliga trädgårdsväxter har seglat upp som hot.
Artdatabanken har listat främmande arter utifrån vilken risk de utgör. Arter som både kan spridas effektivt och har en negativ ekologisk effekt klassas som SE (severe impact). Det betyder att arten till exempel konkurrerar med inhemska arter, hybridiserar med inhemska arter eller sprider sjukdomar. Undvik att plantera dessa växter i din trädgård. Om du redan har dem bör du överväga att ta bort dem, eller åtminstone se till att hindra dem från att spridas till naturen (plocka bort frökapslar eller se till att de inte "rymmer" utanför tomten). Vissa är upptagna på EU:s lista över invasiva arter vilket innebär det är olagligt att låta dem växa på sin mark. Andra växter du bör vara särskilt försiktig med är parkslide, vresros och blomsterlupin.
Här är några av de arter som klassas ha stor negativ effekt:
Genom att ta ditt ansvar och välja trädgårdsväxter med omsorg, kan du bidra till att vår natur inte utarmas.
Genom att tänka på hur du tvättar bilen bidrar du till Agenda 2030-målet om ekosystem och biologisk mångfald.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakta Kungsörs kommun
Telefon: 0227-60 00 00
E-post: info@kungsor.se
Öppettider: Måndag-Fredag
7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset
Organisationsnr: 212000-2056
Besöksadress:
Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör
Postadress:
Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör
Fakturaadress:
Box 34, 736 21 Kungsör
Mer om fakturering här
Tillgänglighet och dialog