Publicerad

Minska matsvinnet - bra för både plånboken och miljön

Visste du att varje år slänger vi i hushållen cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i vasken? Då är inte det oundvikliga matavfallet, exempelvis skal, ben och kaffesump inräknat.

Äppelträd

Pengar över till annat samtidigt som du gör miljön en tjänst

Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. Men svinnet kostar mer än pengar, det påverkar även miljön. Att producera mat orsakar bland annat utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön. Totalt motsvarar det årliga matsvinnet utsläpp av växthusgaser från 360 000 bilar.

Tips för att minska matsvinnet

Genom enkla insatser finns det mycket att göra för att minska matsvinnet både inom de kommunala verksamheterna och i hushållen. Bland annat genom bättre planering och omhändertagande av rester.

På internet finns massor med sidor som tipsar om mat du kan laga av rester. sök på matrester/rester eller överbliven mat och surfa runt bland alla härliga recept för att få inspiration. Kanske hittar du en rätt som blir familjens nya favorit?

Testa dig själv

Livsmedelsverket har tagit fram ett snabbtest där du kan få svar på hur du bäst kan ta hand om maten och minska matsvinnet.

Kommunen vill också minska sitt matsvinn

I Kungsör arbetar måltidsenheten med att minska matsvinnet. Därför tas aktiviteter kring matsvinn upp i både livsmedelsplanen och avfallsplanen.

Logotype Globala målen


Minskat matsvinn bidrar till att uppfylla flera av de globala målen i Agenda 2030. Bland annat berörs målen "Hållbar konsumtion och produktion" och "Bekämpa klimatförändringarna".

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: