Publicerad

Hela veckan lagar kommunens måltidsenhet mat på enbart ekologiska råvaror

Under vecka 22, när vi firar Världsmiljöveckan i Kungsör, är all mat som serveras från kommunens kök tillagad enbart på ekologiska råvaror.

Bild på sallad med tomat och rödlök

Precis som förra året så serverar måltidsenheten ekologisk mat under hela världsmiljöveckan. Arbetet med ekologisk mat pågår under resten av året också men vi försöker uppmärksamma det lite extra under världsmiljöveckan. Under 2016 var 30 % av maten som serverades ekologisk.

Kloka val bidrar till en bättre miljö, minskad klimatpåverkan och mindre tillsatser

För att kunna välja rätt alternativ och öka den ekologiska andelen så väljer man produkter som kaffe, mjölk, grönsaker och frukt. När det gäller ekologiska råvaror i skolmat och förskolemat så används råvaror som mjölk, färs, grönsaker, och frukt. Man har även gjort kloka val när det gäller helfabrikat som till exempel pannkakorna som är helt ekologiska.

Felipe Rivera, kommunens kökschef, berättar att man även jobbar med produkter som har svenskt ursprung i så stor utsträckning som möjligt.

Menyerna för skolmåltiderna och restaurang Misteln

Huvudmenyn för skolmåltiderna under veckan

Måndag: Köttbullar, potatismos

Tisdag: Köttfärssås, pasta

Onsdag: Fiskgratäng med doft av citrus, potatis

Torsdag: Kraftkällans linssoppa, pannkakor, sylt

Fredag: Potatisbullar, keso, lingonsylt

Menyn för restaurang Misteln

  • Här hittar du hela veckans meny för Restaurang Misteln

Livsmedelsverket och KRAV har mer information om ekologisk mat

Vill du veta mer om ekologisk mat, vilka krav som ställs för att det ska få kallas ekologiskt och vilka fördelarna är så hittar du mer information på:


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: