Publicerad

Positiv utveckling i Kungsörs förskolor: Alla barngrupper håller sig inom rekommenderade storlekar

Kungsörs kommun gläder sig åt en positiv utveckling inom förskoleverksamheten. Enligt den senaste statistiken från Skolverket har samtliga åldersindelade barngrupper i kommunens förskolor hållit sig inom de rekommenderade storlekarna under det gångna året. Detta är ett resultat av målmedvetet arbete och ett starkt fokus på barnens välmående och pedagogiska utveckling.

Barn- och utbildningschef Henrik Junno och verksamhetschef förskola Gun Åslund

Barn- och utbildningschef Henrik Junno och verksamhetschef förskola Gun Åslund

– Vi är mycket stolta över denna utveckling. Att vi har lyckats minska antalet för stora barngrupper till noll procent visar på vårt engagemang och vårt fokus på att skapa en trygg och lärorik miljö för våra barn, säger Gun Åslund ansvarig för förskoleverksamheten i Kungsör.

I en tid då över hälften av Sveriges åldersindelade barngrupper i förskolan överskrider de rekommenderade storlekarna, utmärker sig Kungsörs kommun positivt. Skolverkets riktlinjer rekommenderar att grupper för barn mellan ett och tre år inte bör vara större än 12 barn, och för äldre barn gäller en maxstorlek på 15 barn per grupp. Kungsörs kommun har under det gångna året haft totalt 56 åldersindelade barngrupper, som alla följt dessa riktlinjer. Detta innebär en betydande förbättring från 2022, då 23 procent av grupperna var större än rekommenderat. På nationell nivå har dock trenden gått åt motsatt håll, med en ökning av antalet för stora barngrupper.

– Kungsörs kommun ser nu fram emot att fortsätta jobba systematiskt och metodiskt för att alla barn ska få den bästa möjliga starten i livet genom en trygg och kvalitativ förskolemiljö. Det är barnen, elevernas framtid det handlar om och de har rätt att få en bra start och kunna gå hur långt som helst, säger skolchef Henrik Junno.

Sveriges Lärare har länge argumenterat för att regeringen bör lagstifta om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek. Stora barngrupper kan leda till ökad stress bland både barn och personal och försämra förutsättningarna för en god pedagogisk verksamhet.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: