Publicerad

Dricksvattnet - vårt viktigaste livsmedel

Visste du att dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel? I Sverige använder vi cirka 160 liter vatten per person varje dag. Tio liter av dessa är till dryck och matlagning.

Kranvatten

Vi har den stora fördelen att vi kan dricka vattnet direkt ur kranen utan att bli sjuka. Ett bra dricksvatten är också en förutsättning för att ha en fungerande livsmedelsindustri, till exempel mejerier och bryggerier.

För allt dricksvatten som produceras krävs energi och en viss mängd kemikalier. Därför ska vi inte förbruka mer vatten än vi behöver och det finns många smarta tips för att spara på vattnet.

Ingen brist på vatten i Kungsör trots en hittills varm och torr sommar

Under den här varma och torra sommaren har nog ingen undgått att läsa eller se på tv om att det råder brist på vatten i vissa delar av landet.

Christian Roos, VA-chef i Kungsör, meddelar att det inte finns några avvikande nivåer av dricksvatten i Kungsör. Men vill ändå uppmana alla till att tänka till på hur man använder vattnet och inte slösa i onödan.

Så här kan du bidra för att få vattnet att räcka längre

  • Korta ner dina duschar. Fem minuter kortare kan till exempel motsvara 35-70 liter mindre förbrukat vatten, beroende på om det är ett snålspolande duschmunstycke eller ett gammalt.
  • Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer ca 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i Kungsör.
  • Diska inte under rinnande vatten utan använd diskbalja istället. Om vattnet får stå och rinna i tre minuter kan det gå åt 36 liter. I balja blir det bara 6-10 liter.

Fler tips som sparar både vatten och pengar:

  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården.
  • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du kör. Välj gärna eco-program.
  • Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar och tvålar in dig.
  • Ta korta duschar istället för långa – utmana dig själv och var klimatsmart på samma gång!
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Ha vatten i kylskåpet om du gillar kallt vatten, så behöver du inte spola så länge för att få kallt vatten. På morgonen kan det vara bra att spola en liten stund tills vattnet blir kallt innan du tar vatten till mat och dryck. Då vet du att du får nytt fräscht vatten som inte har stått i ledningarna över natten.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad:

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset


Organisationsnr: 212000-2056


Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör


Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör
Mer om fakturering här