Information om coronaviruset

Här hittar du länkar till uppdaterad och säkerställd information från flera myndigheter om covid-19, coronaviruset. Kungsörs kommun följer de instruktioner och riktlinjer som regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger.

Stanna hemma om du har symptom

Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög.

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symptom som snuva, hosta eller feber, eller om det är på väg att bryta ut, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Du som är sjuk ska stanna hemma från jobb och skola. Det gäller även om du har lindriga symptom. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.

Pollenallergi

Nu är våren här och därmed en period då många märker av sina allergier. Det kan vara svårt att veta om symtomen beror på pollenallergi eller covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar följande:

Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.

Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.

Information om exempelvis symptom och smitta

Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. De har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar. Du kan också ringa 113 13 för svar om sjukdomen.

Dela bara bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Genom att följa ansvariga myndigheters information kan vi alla hjälpas åt att minska smittspridningen.

För frågor kontakta 113 13

Om du har frågor om nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du i första hand ringa nationella informationsnumret 113 13.

Information från 1177 Vårdguiden

Om du tror att du kan vara smittad är det mycket viktigt att du inte åker direkt till sjukvården utan stannar hemma och ringer till 1177 vårdguiden på telefon. Om du besöker sjukvården är risken stor att du sprider smittan vidare till både hälso- och sjukvårdspersonalen och andra patienter. När du ringer 1177 får du information om när och var du ska söka vård.

Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen

Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår? Då kan du ringa till Röda Korsets stödtelefon 0771-900 800

Så här arbetar kommunledningen

Besöksförbud på våra vård- och omsorgsboenden samt på våra gruppbostäder

Regeringen har beslutat om besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av covid-19, beslutet gäller från den 1 april.

Distansundervisning för gymnasieskolor och komvux

Förskolor och fritidshem är fortsatt öppna för barn i de fall som föräldrarna har tillsynsbehov

Pågående planering inom Kungsörs grundskolor

Information för företagare

Får kommunen veta om det finns smittade kommuninvånare?

Det är Region Västmanland som bekräftar antal smittade patienter i länet. Region Västmanland lämnar aldrig ut några personuppgifter om patienter eftersom det är föremål för patientsekretess. Region Västmanland informerar bara kommunen om det finns anledning att verksamheterna ska agera på ett särskilt sätt.
Patientsekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Våra invånare ska alltid känna stort förtroende för personalen i vården och den kommunala omsorgen, därför är patientsekretessen viktig.

Samlad information från flera myndigheter

Det är flera myndigheter som gemensamt ansvarar för frågor som rör coronaviruset i Sverige. På krisinformation.se finns samlad information från de ansvariga myndigheterna.

Information från Utrikesdepartementet

På Utrikesdepartementets webbplats finns uppdaterad information om myndighetens råd till resenärer och avrådan från resor.

Information in English

You can find information in English and frequently asked questions about covid-19 on The Public Health Agency of Sweden’s website.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 03 april 2020

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30

 

Organisationsnr: 212000-2056

 

Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör

Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: