Information om coronaviruset

Här hittar du länkar till uppdaterad och säkerställd information från flera myndigheter om covid-19, coronaviruset. Kungsörs kommun följer de instruktioner och riktlinjer som regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger.

Stanna hemma om du har symptom

Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta.

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symptom som snuva, hosta eller feber, eller om det är på väg att bryta ut, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Du som är sjuk ska stanna hemma från jobb och skola. Det gäller även om du har lindriga symptom. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.

Information om exempelvis symptom och smitta

Folkhälsomyndigheten är expertmyndighet i Sverige. De har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar. Du kan också ringa 113 13 för svar om sjukdomen.

Dela bara bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Genom att följa ansvariga myndigheters information kan vi alla hjälpas åt att minska smittspridningen.

För frågor kontakta 113 13

Om du har frågor om nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du i första hand ringa nationella informationsnumret 113 13.

Information från 1177 Vårdguiden

Om du tror att du kan vara smittad är det mycket viktigt att du inte åker direkt till sjukvården utan stannar hemma och ringer till 1177 vårdguiden på telefon. Om du besöker sjukvården är risken stor att du sprider smittan vidare till både hälso- och sjukvårdspersonalen och andra patienter. När du ringer 1177 får du information om när och var du ska söka vård.

Om du känner stress och oro kring coronaviruset

Det är bra att sätta ord på sin oro. Prata med någon som du litar på och berätta hur du känner. Om du hellre pratar med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd.

Så här arbetar kommunen

Besöksförbud på våra vård- och omsorgsboenden samt på våra gruppbostäder

Regeringen har beslutat om besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av covid-19, beslutet gäller från den 1 april.

Distansundervisning för gymnasieskolor och komvux

Lunch för gymnasieelever

Gymnasieelever i Kungsörs kommun erbjuds hämta gratis lunch från lokala restauranger. Ett sätt att stödja näringen som är i kris på grund av coronaviruset, samt möjliggöra för gymnasieungdomar till minst ett mål mat om dagen även fast skolorna är stängda.

Förskolor och fritidshem är fortsatt öppna för barn i de fall som föräldrarna har tillsynsbehov

Pågående planering inom Kungsörs grundskolor

Information för företagare

Tillsyn över serveringsställen

Lägesbild från Region Västmanland

Det är Region Västmanland som bekräftar antal smittade patienter i länet.

Samlad information från flera myndigheter

Det är flera myndigheter som gemensamt ansvarar för frågor som rör coronaviruset i Sverige. På krisinformation.se finns samlad information från de ansvariga myndigheterna.

Information från Utrikesdepartementet

På Utrikesdepartementets webbplats finns uppdaterad information om myndighetens råd till resenärer och avrådan från resor.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 03 juli 2020

Kontakta Kungsörs kommun

Telefon: 0227-60 00 00

E-post: info@kungsor.se

Öppettider: Måndag-Fredag

7.30-12.00 och 13.00-16.30


Organisationsnr: 212000-2056
GLN: 7330619014321

 

Besöksadress:

Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör

Postadress:

Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör

Fakturaadress:

Box 34, 736 21 Kungsör

Tillgänglighet och dialog

Lättläst

English

Lämna synpunkt

Om webbplatsen

Translate this page: