Publicerad

Hamnar invasiva växter i din kompost?

Lägger du invasiva växter i komposten? Snälla, gör inte det. Risken finns att de inte bryts ner, utan sprids när du använder kompostjorden.

Nu i september börjar det bli dags att höststäda i trädgården. Många har en egen kompost där exempelvis gamla växtdelar, jord från blomkrukor och gräsklipp hamnar.

Många fördelar med en egen kompost

Genom att återvinna trädgårdsavfallet bidrar du inte bara till ett hållbart kretslopp − du slipper köra iväg med avfallet till återbruket och behöver inte åka och köpa jord i trädgårdsbutiken. Dessutom får du en mycket bättre jord att lägga i rabatten och i grönsakslandet. Mer bördig och levande, full av maskar och mikroorganismer.

Invasiva arter vill vi inte ha i komposten

Om du lägger invasiva arter i komposten så finns det en risk att de inte bryts ned ordentligt, utan sprids när du använder kompostjorden.

Små mängder växtavfall från invasiva arter kan du lägga i hushållssoporna. Större mängder lägger du i plastsäckar som försluts noga. Fråga på återbruket hur och var du ska göra med avfallet sedan.

Är du osäker på vilka växter som är invasiva, läs mer på Naturvårdverkets hemsida eller fråga i närmaste trädgårdshandel.

 

Genom att tänka på hur du hanterar invasiva arter bidrar du till Agenda 2030-målet om ekosystem och biologisk mångfald.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: