Allemansrätten - välkommen ut i naturen

Allemansrätten, din biljett till naturen

När du går en promenad, går ut på en picknick, paddlar kajak eller slår upp ett tält i skogen så använder du dig av allemansrätten. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen. Det innebär också ett ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare. Tänk: "inte störa -inte förstöra"

Bra att tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor i naturen

Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Tänk på att inte cykla över någons tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas.

bild på eld i naturen Fotograf: Lina Ekdahl

Att samlas kring en lägereld är extra mysigt men allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp en eld. Men du får elda om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skadar mark, djur och växter.

Enskilda vägar är viktiga för friluftslivet och allemansrätten. Genom enskilda vägar kan du enkelt nå badsjöar och fiskevatten, bärmarker och smultronställen. Motortrafik kan medföra stort slitage på en enskild väg. Därför får vägens ägare bestämma om trafik med motorfordon ska förbjudas på vägen. Men ägaren kan inte förbjuda någon att gå, cykla eller rida på vägen, såvida inte vägen skadas.

Ta gärna med dig hunden i naturen. Men håll extra uppsikt över hunden 1 mars till 20 augusti, för att skydda vilda däggdjur och fåglar. Det är viktigt eftersom just nu är det många av skogens djur som får ungar.

Det är underbart att ta med fikakorgen ut i skog och mark, tänk på att plocka med dig ditt skräp hem igen.

HagmarkMalmberga by Fotograf: Lina Ekdahl

Grundregeln i allemansrätten är att vi får gå nästan överallt i naturen och på annans mark så länge vi inte stör eller förstör. Men det finns några undantag. Vi får inte gå på växande gröda och vi måste ta hänsyn till hemfridszonen som är är området närmast runt ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område och att få vara ostörd.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: