För att få hjälp och stöd med insatser som hemtjänst, dagverksamhet, ledsagning, avlösning, korttidsboende och trygghetslarm samt särskilt boende behövs ett beslut om bistånd.
Det är du själv, eller en formell företrädare, som kan ansöka om insatser enligt LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade eller insatser enligt SoL, Socialtjänstlagen. Med företrädare menas vårdnadshavare eller god man. Ansökan görs hos biståndsbedömare, via socialtjänstens mottagningsfunktion. En ansökan kan vara både muntlig och skriftlig.
Den enskilde eller en anhörig tar kontakt med en biståndsbedömare. Alternativt skickas en ansökningsblankett till socialförvaltningen. Sedan tar biståndsbedömaren kontakt med den sökande. Ibland sker den första kontakten i samband med vårdplanering på sjukhus.
Biståndsbedömaren ger information om olika hjälpinsatser och tar reda på vilken hjälp den sökande önskar.
Den enskilde eller god man avgör om man vill ansöka om hjälp och vilken hjälpinsats man ansöker om. Ansökan om bistånd kan göras skriftligt eller muntligt.
För att utreda behovet av hjälp gör biståndsbedömaren ett hembesök.
I samband med sjukhusvård kan en sjuksköterska ta kontakt med biståndsbedömaren. Det sker om den enskilde har behov av nya eller ändrade insatser efter sjukhusvistelsen. Vanligen sker i så fall en vårdplanering på sjukhuset. Vårdplanering innebär kontakter och ofta ett möte mellan den enskilde, eventuellt anhörig, samt biståndsbedömare och sjukvårdspersonal.
I biståndsbedömarens utredning om hjälpbehovet behövs ibland annan information. Det kan vara uppgifter från läkare eller annan medicinsk personal, eller från utförare som känner den enskildes hemtjänst.
Ansökan prövas utifrån Socialtjänstlagen och de riktlinjer som den politiska nämnden har beslutat. Prövning sker alltid utifrån individuella behov.
Biståndsbedömaren fattar ett biståndsbeslut om vilken insats den sökande har rätt till och omfattningen av insatsen.
Varje ansökan ska hanteras skyndsamt och en utredning startas. Ett biståndsbeslut efter utredning ska var klart inom 3 månader. Beslutet skickas hem till den sökande.
Om den enskilde inte har rätt till den sökta insatsen ges ett skriftligt beslut om avslag. Avslag kan också ges för en del av ansökan, det vill säga att hjälp inte beviljas i den omfattning som den sökande önskar. Skäl för avslag kan vara att hjälpen kan tillgodoses på annat sätt eller att ansökan gäller hjälpinsatser som är mer omfattande än vad man har rätt till enligt Socialtjänstlagen.
Ett beslut om avslag kan överklagas. Information om hur man överklagar lämnas tillsammans med beslutet. Mer information hittar du under sidan överklaga beslut.
När biståndsbeslutet är klart kan hjälpinsatserna påbörjas.
Med handläggningstid menas tiden från ansökan till beslut.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad:
Kontakta Kungsörs kommun
Telefon: 0227-60 00 00
E-post: info@kungsor.se
Öppettider: Måndag-Fredag
7.30-12.00 och 13.00-16.30
Avvikande öppettider kommunhuset
Organisationsnr: 212000-2056
Besöksadress:
Drottninggatan 34, 736 85 Kungsör
Postadress:
Kungsörs kommun, 736 85 Kungsör
Fakturaadress:
Box 34, 736 21 Kungsör
Mer om fakturering här
Tillgänglighet och dialog