Publicerad

Konst i resecentrum

Under ett par veckor, mellan den 22 augusti och 10 september, kommer en del av konstverket avgång och ankomst att visas i järnvägsstationen i Kungsör. Välkommen!

Avgång och ankomst är ett tillfälligt konstverk av Stuart Mayes, i tre delar och specifikt skapat till järnvägsstationerna i Arboga, Köping och Kungsör. Stuart arbetar med återvunna textiler; arbetet handlar om status och byggs upp lager på lager både med innehåll och material.

Stuart Mayes

Stuart Mayes

Om konstverket avgång och ankomst

I Kungsör visas flaggor i mindre skala sydda av bords- och köksdukar och servetter. Här representeras det sociala jaget, familjen, släkt och vänner.

I Köping arbetar Mayes med flaggor gjorda av klädesplagg. Här vill han gestalta det offentliga jaget och platser där vi träffas, ser, går förbi varandra – där några vill se ut som alla andra och där andra vill markera sin identitet via sin klädstil.

Tidigare under våren i Arboga visades flaggor i stor skala skapade av lakan – de kan peka mot sängen; platsen där en sover, vilar, har sex. Det är en intim och personlig plats för det privata jaget.

Workshop den 22 augusti - Mina Flaggor, våra flaggor

Har du tänkt att flaggor finns överallt på flaggstänger på stan, utanför butiker och restauranger, på dukat (festliga) bord. De hänger från balkonger, bärs i tåg och parader. De kan väcka djupa och starka känslor.

På tisdag den 22 augusti bjuder Stuart Mayes på en workshop, klockan 14.00 i Järnvägsstationen för föranmälda deltagare. I workshopen får deltagarna prova på att skapa egna personliga och unika flaggor i tyg och reflektera över hur de kan yttra sig i det offentliga rummet.

Om Stuart Mayes

I sin ateljé samlar Stuart Mayes vardagliga material som han gör om till konstverk. Här samsas fynd från second-hand butiker, loppisar och auktioner med bortskänkt material och en stor mängd glitter. Herrkläder såsom skjortor och slipsar samt gamla lakan, videoband och kassetter ligger sida vid sida med tyg, trä och andra icke-traditionella konstmaterial – allt med potential att bli till en installation, rumsgestaltning eller skulptur. Stuart är intresserad av materialens egna kvaliteter och status. Flera material bär spår av sin historia – ingrodd smuts och slitna fläckar – som bidrar till konstverkens mening.

Stuart bor i Uppsala. Han föddes i Storbritannien och utbildades på Dartington College of Arts och Slade School of Fine Art i London samt på KKH och Konstfack i Stockholm. Senast ställde han ut på Uppsala Konstmuseums Uppländska Salong.

Sedan 2022 har Stuart varit Uppsala Konstnärsklubbs ordförande och är mötesprogramsamordnare för Supermarket – Stockholm Independent Art Fair.

Utvecklingsprojekt för konst i Västmanland

Avgång och ankomst är en del av ASK - Arbetsfält för samtida konst, ett treårigt utvecklingsprojekt som syftar till att stärka infrastruktur och kompetens för bild och form i Västmanland. ASK drivs av Region Västmanland i samarbete med Konstfrämjandet och Västmanlands 10 kommuner. Projektet finansieras av Kulturrådet, Region Västmanland och Västmanlands 10 kommuner under åren 2021-2023.

Under året visas samtidskonst i länets samtliga kommuner.

Vill du veta mer? Kontakta Lina Ekdahl på telefon 0227-600 000

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: