Publicerad

Kungsör och Fagersta är bäst i länet på friluftsliv

Kungsörs kommun rankas, tillsammans med Fagersta, som Västmanlands läns bästa friluftskommun. Det visar Naturvårdsverkets ranking 2021. För att bli utnämnd till Sveriges friluftskommun behöver en kommun arbeta långsiktigt med friluftslivsfrågor, på sådant sätt att det blir enkelt för kommuninvånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus.

Ett par med hundar vandrar i skolen på Jägaråsen. Foto Jonas Bilberg

Sveriges friluftskommun baseras på en årlig undersökning om kommunernas arbete med friluftsliv. Undersökningen ställer frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter för friluftsliv. Kungsörs kommun fick 22,5 av maximala 32 poäng i enkäten, vilket var samma poäng som Fagersta kommun, ett resultat som också är det bästa i Västmanland.

- Nu arbetar en grupp i Kungsörs kommun med att prioritera och fortsätta utveckla friluftslivet i Kungsör. Under 2021 har vi börjat med att genomföra en medborgardialog för att se vad invånarna tycker är viktigt. Vi har också bland annat arbetat med att förstärka skyltningen längs Kungsörsleden och lagt ut broar för att det ska bli lättare att klippa och underhålla leden. Dessutom kommer flera av kommunens grillplatser att få ett lyft, berättar Mikael Nilsson, kultur- och fritidschef i Kungsörs kommun.

Fakta om utmärkelsen Sveriges friluftskommun

Sveriges friluftskommun är ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

Priset delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. Priset delas ut av Naturvårdsverket i samarbete med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening. I 2021 års undersökning har många kommuner uppnått mycket goda resultat. Maximalt antal poäng i undersökningen är 32 poäng, vilket också uppnåddes av Olofström som utsågs till Sveriges bästa friluftskommun 2021.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: