Publicerad

Gör som eleverna – bygg ett eget bihotell

Oavsett om du bygger ett lyxhotell som det på Kung Karls skola eller ett krypin av bambu som får hänga i äppelträdet, gör du en viktig insats för pollinatörer. Och får kanske en bättre bär- och fruktskörd som bonus.

Fly Inn bihotell

Fly Inn bihotell vid Kung Karls skola

Mellanstadiet, årskurs 4-6, på Kung Karls skola har hjälpts åt med bygget av insektshotellet.
- Eleverna har tillsammans med slöjdläraren konstruerat allt och bland annat fått lära sig att bygga tak med
läkt och lägga takpannor. Dessutom har eleverna fått lära sig om insekter, pollinering och frukt- och fröbildning och varför det är viktigt för vår överlevnad, berättar Karin Göransson, lärare NO/SO på Kung Karls skola.

Fly-Inn, som eleverna döpt insektshotellet till, har fått en plats på skolgården för att gynna pollinering och övervintring av solitärbin och andra insekter som till exempel fjärilar och steklar.

Många varianter – vad passar hos dig?

Ett stort, ståtligt hotell eller ett krypin av bambupinnar. Eller så tar du en träbit och borrar ett antal hål i. Det finns oändligt många varianter på bihotell men med några få kriterier att följa. Annars är det bara fantasin som sätter gränserna. Här är vad du behöver tänka på när du bygger en bostad för bin:

  • Hålen som bina kan krypa in i ska vara minst 3-10 mm i diameter och 6 cm djupa (gärna 10 cm).
  • Platsen där du sätter upp hotellet ska helst ha rikligt med blommande växter inom 50 meters radie.
  • Hotellet ska få sol delar av dagen men inte sitta väldigt utsatt för vind och regn.
  • Du kan också skapa ett "bo" av sand. Lägg sanden på hög, gärna flera kubikmeter sand med olika kornstorlek, på utvald plats som ska vara solig och väldränerad. Sandlådesand går bra. Högen ska vara 40-50 cm hög. Lägg ingen markduk under.
  • Naturskyddsföreningens sida hittar du fler tips och instruktioner.

Därför har bina bostadsbrist

Ett allt mer fragmenterat landskap med stora åkrar gör att bina har fått svårare att hitta bostadsplatser. De behöver till exempel död ved eller öppna sandytor nära blommande miljöer, vilket är svårt att hitta. Det är en av anledningarna till att många solitära (ensamlevande) vilda biarter minskar.

En del solitärbin är bara 4-5 millimeter stora, medan andra liknar honungsbin eller små humlor. Att de är ensamlevande innebär att de inte bildar några samhällen. De bygger ett eget bo och samlar själv pollen till sina larver.



Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: