Publicerad

Laga mat utomhus

Kaffet och smörgåsen smakar aldrig så gott som ute i det fria efter en stunds vandring

I år är det som bekant friluftslivets år eller luften är fri, som året kallas. Och månaden junis tema är ”äta ute”. Kaffet och smörgåsen smakar aldrig så gott som ute i det fria efter en stunds vandring. Att äta ute kan vara enkelt, ta med lunchsalladen ut i en park eller skog nära dig.

Vill du göra upp en eld och laga mat eller koka kaffe ute, rekommenderar vi att ta med lite ved och vatten hemifrån, samt den utrustning du behöver. Under våren har flera grillplatser runt om i kommunen rustats. Bland annat den i Stengärdets naturreservat och vid Mulleplatsen i Lockmora.

Luften är fri vill stimulera aktörer att anordna aktiviteter kring äta ute och samtidigt lyfta frågor kring allemansrätt och nedskräpning som har blivit ett ökat problem ju fler personer som rör sig ute i vår natur. Är soptunnorna fulla, ta med skräpet hem.

Var försiktig när du eldar

Matlagning utomhus kan innebära att man gör upp eld. Då finns det en del viktiga saker att tänka på, inte minst under sommaren när marken är torr och risken för brand är större. Kolla alltid upp om det råder eldningsförbud eller om det är brandrisk där du planerar att göra upp din eld. Välj en säker plats utan brandfarligt material i närheten och se till att elden är ordentligt släckt innan du lämnar platsen.

Under Världsmiljöveckan anordnas workshopen "Laga mat ute" för nybörjare.

Gittan Wallin Wester leder och berättar om matlagning utomhus över öppen eld. Vi får också lära oss om örter som vi kan koka te på. Det här är en aktivitet som vi kom på i samband med ett möte om friluftsliv i Kungsör. Det passar bra på Världsmiljöveckan.

Din föranmälan krävs till: koping@studieframjandet.se eller ring 0221-212 30, senast torsdag den 3 juni.

Datum: den 5 juni vi hjälps åt att hålla avstånd, det är begränsat antal med platser.

Evenemanget är ett samarbete mellan Kungsörs kommun och Studiefrämjandet.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: