Publicerad

Nya anpassade restriktioner från 1 juni 2021

Den 1 juni anpassas några av de åtgärder som genomförts för att minska smittspridningen. Det är nu dags att steg för steg återgå till en mer normal vardag, vilket görs stegvis för att minska risk för bakslag i form av ökad smittspridning.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har tagit fram en plan för hur och när de restriktioner som har införts i Sverige och de råd och rekommendationer som givits till allmänheten under pandemin kan anpassas och helt upphävas. Regeringens plan innehåller fem steg. Steg 1 inleds den första juni, och innebär ett antal lättnader för bland annat kultur- och idrottsevenemang.

Folkhälsomyndighetens råd kvarstår om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk samt att fortsätta arbeta hemifrån. Det är också enligt Folkhälsomyndigheten viktigt att tacka ja till att vaccinera sig.

Stegvis återgång i takt med att smittspridningen minskar

Exempel på anpassningar som genomförs den 1 juni:

  • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30.
  • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.
  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: