Publicerad

Nytt demensboende vid Södergården

Än står de nya, fina lokalerna vid Södergården tomma, men i april sker inflyttning och rummen kommer att fyllas med personlig prägel. Utbyggnaden av Södergården är demensanpassad fullt ut och det kommer också vara kommunens demensboende som flyttar in. Här erbjuds en trygg och säker miljö i fina omgivningar.

Maria Stridfeldt, Fastighetschef KKTAB.

Kungsörs kommun växer, under 2017 ökade kommunens invånarantal med högst procent i länet. Med stigande invånarantal ökar även behovet av äldreomsorg, vilket kommunen nu möter upp med Södergårdens nya
demensboende.

Från början fanns en tanke om att flytta över hyresgästerna från den äldre delen av Södergården för att renovera de lokalerna. Nu blir det istället kommunens nuvarande demensboende vid Tallåsgården som flyttar till Södergården. Anledningen är helt enkelt att Tallåsgården inte är fullt ändamålsenlig för demensboende.

- I och med att de nya lokalerna vid Södergården är speciellt anpassade för demensboende är det naturligt att flytta den verksamheten hit. Den äldre delen av Södergården kommer fortfarande att rustas upp, hur det kommer att ske planeras för nu, berättar Maria Stridfeldt Fastighetschef KKTAB.

Stort och luftigt kök.

Rum med stora fönster mot den fina innergården.

Köksdel i rummen.

Ljusa och luftiga lokaler

Till formen liknar den nya byggnaden ett E där båda sidor är identiska med exempelvis kök, tvättrum, gemensamma dagutrymmen, matsal och uteplats. Det är lätt att föreställa sig den hemtrevnad som kommer att infinna sig i de ljusa och luftiga lokalerna där stora fönster ger ett fantastiskt ljusinsläpp. I mitten av huset finns praktiska personalutrymmen med omklädningsrum, matsal, tvättdel, sopsortering med mera, här finns även en sammankoppling med den äldre fastigheten.

Rummen är ett "eget boende" med personliga hyreskontrakt. Boendet är med helinackordering, det vill säga mat och omvårdnad räknas in i den totala kostnaden. Rummen är möblerade med säng och nattduksbord som standard, för övrigt finns möjlighet att möblera med egna möbler i mån av plats. Köksdelen har diskho och bänk med plats att till exempel ställa in egen mikrovågsugn för gäster att kunna värma medhavd mat, tevatten osv. Alla rum har dusch och toalett där kontrastfärger gör det lättare att orientera sig. I alla rum finns också taklyft för att underlätta arbetet för omvårdnadspersonalen.

Trygg och säker miljö som förenklar vardagen

Flera olika gymalternativ finns på gården.

Miljön för de boende är trygg och säker, dessutom har enbart miljöanpassade byggnadsmaterial valts för att ej avge skadliga ämnen. Stora fönster är genomgående i hela byggnaden och de vetter mot en inbjudande utegård. Husväggarnas vackra tegel smälter in i miljön och växter har valts med omsorg.

- Det har lagts stor vikt vid att skapa en miljö som förenklar för de boende även utomhus. Det är ljusare beläggning på motionsslingan så man enkelt kan följa den, det finns flera gymalternativ och här finns också odlingsbänkar i rullstolshöjd där du kan plocka exempelvis rabarber från rullstolen. På gården finns växter i olika höjd som skiftar i färg med årstidsväxlingarna och de ses även från ditt fönster, berättar Maria Stridfeldt.

I omgivningarna runt Södergården finns även promenadstråk med sittbänkar där familj och vänner på besök kan strosa runt.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: