Publicerad

Så här arbetar Kungsörs kommun med mat vid kris

Mellan den 23 september och 29 september är det Beredskapsvecka i Sverige, det är en årlig nationell kampanj som samordnas av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Målet med veckan är att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris. I samband med Beredskapsveckan passade vi på att träffa Kungsörs kommuns kostchef för att höra lite mer om kommunens beredskap gällande mat vid eventuella kriser.

Felipe Rivera, kostchef Kungsörs kommun

Hej Felipe Rivera, kostchef för kommunens måltidsverksamhet inom äldreomsorg och skola. Kan du berätta lite mer om hur kommunen arbetar med mat vid kris?

Hur arbetar kommunens kostenhet med krisfrågor kopplat till mat?

Kostenheten jobbar kontinuerligt med dessa frågor. Dessa tre viktiga punkter är något som vi har jobbat med:

Planering: En krismatsedel hjälper till att planera måltider i förväg och säkerställer att det finns tillräckligt med mat för en viss period.

Förberedelse: Det är viktigt att regelbundet kontrollera och rotera lagret av matvaror för att säkerställa att inget blir för gammalt.

Flexibilitet: En bra krismatsedel är flexibel och kan anpassas efter de resurser som finns tillgängliga vid en kris.

Nyhet för i år! Vi kommer att presentera en maträtt fredagen den 27 september från vår krismatsedel: en gratäng gjord på lasagnetter, krossade tomater, lång hållbarhetsgrädde och olika kryddor som vi har i lager.

Görs det planer för olika typer av kriser?

Ja, absolut! Vi arbetar med olika måltidsplaner som är speciellt utformade för att användas under nödsituationer.

Finns det beredskap med matförråd och finns en särskild krismatsedel?

Vi har en krismatsedel, men den är inte statisk eftersom vi inte vill binda upp resurser för vår verksamhet. Matsedeln är levande och behöver vara flexibel eftersom råvaror alltid har ett bästföredatum. Matsedeln är en veckas matsedel uppbyggd utifrån det befintliga kökslagret som oftast täcker minst 3 dagar, sen har vi skapat en specialmatsedel som är för resterande 4 dagar. Matsedeln ska klara av mat till ca 2500 portioner/dag.

När skulle en krismatsedel kunna bli aktuell?

Jag hoppas att den aldrig blir aktuell! Men om det skulle behövas så kan det vara utifrån stora leveransproblem från våra grossister samt om kommunen skulle utsättas för något helt extraordinärt och måltidsverksamheten skulle behöva servera fler portioner till personer än vad man vanligtvis behöver. Men med tanke på det nuvarande världsläget behöver vi som kostenhet vara lite extra förberedda.

Vilka personer kan förvänta sig mat från det kommunala köket vid en kris?

Den är svår att svara på utifrån att vi inte vet vad det kan det komma för kris och vad det kan bli konsekvenser för de drabbade. Men skulle kris uppkomma så är uppsäkring planerad för de äldre, de med hemtjänst och för personer som går på försörjningsstöd.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: