Publicerad

Förebyggande information om bedrägeriförsök mot äldre

I ett brottsförebyggande syfte vill vi upplysa om att det i kommunen och i närkommuner skett ett antal försök till bedrägerier riktat mot äldre personer.

- Kommunens säkerhetssamordnare Andreas Ahlsén säger, tillvägagångssättet har varit att man kontaktar äldre personer både direkt vid dörren men även via telefon. Man påstår sig vara från bostadsbolaget eller att man är där på uppdrag av fastighetsägaren och att de ska utföra arbete i bostaden. För detta vill de att man betalar en mindre summa pengar med kort direkt på plats och många blir då av med kontokort med tillhörande kod och inser senare att det i vissa fall försvunnit större belopp från sitt konto.

Om man tittar på hur dessa typer av bedrägerier brukar kunna gå tillväga, är det troligt att gärningspersonerna rör sig mellan samhällen och genomför ett antal snabba bedrägeriförsök, innan man efter relativt kort tid drar vidare till nästa samhälle. Därav vill vi i ett brottsförebyggande syfte upplysa om att denna typ av bedrägeriförsök skett i kommunen och i närkommuner.

Om du misstänker något brottsligt ska du alltid kontakta Polisen. Vi vill också uppmana att göra en Polisanmälan om du blir utsatt för ett bedrägeriförsök, även om bedrägeriet inte blir fullbordat.

Några konkreta råd för att undvika att bli lurad:

  • Släpp inte in okända personer i din bostad.
  • Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Stämmer det verkligen att du ska få besök av t ex en hantverkare?
  • Lämna aldrig ut kort eller koder till okända personer som tar kontakt med dig och erbjuder olika tjänster.
  • Betala aldrig på plats hemma.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: