Publicerad

Ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Från och med den 1 juli 2020 ansvarar kommunerna för tillsyn över serveringsställen enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Tillsynen omfattar enbart inrättningar där det bedrivs näringsverksamhet som består i att servera mat eller dryck till allmänheten och där möjlighet ges till förtäring på stället, exempelvis restauranger, barer, kaféer och konditorier.

Den nya lagen som börjar gälla 1 juli innebär att serveringar bland annat måste utforma sina lokaler så att trängsel inte uppstår. Du som gäst ska kunna hålla ett säkert avstånd till andra.

Lagen innebär också att kommunen kan fatta beslut om förelägganden och förbud om det behövs för att lagen ska följas. Kommunen får också möjlighet att stänga serveringsställen om lagen inte följs. I Kungsörs kommun är det Västra Mälardalens Myndighetsförbund som ansvarar för tillsynen.

Tidigare har det varit regionens smittskyddsläkare som beslutat om en eventuell stängning.

Lämna tips om trängsel på serveringsställen i Kungsörs kommun

Om du upptäcker trängsel på en restaurang eller servering i Kungsörs kommun kan du lämna en synpunkt till Västra Mälardalens Myndighetsförbund genom formuläret nedan.

Ett serveringsställe är där mat eller dryck säljs till allmänheten och att förtäringen sker på samma plats. Trängsel ökar risken för att Covid-19 sprids och får inte förekomma enligt lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och Folkhälsomyndighetsens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Du kan lämna en anonym synpunkt. Tänk på att inte uppge ditt namn eller dina kontaktuppgifter om du vill vara anonym.

Synpunkten gäller * (obligatorisk)
Synpunkten gällerOm du är osäker på namnet, skriv till exempel restaurangen öster om torget.

Beskriv platsen om du inte har den korrekta adressen.

Beskriv vad du sett så tydligt som möjligt.

Uppge datum för händelsen.

Uppge ungefärligt klockslag för händelsen.

Du får vara anonym. Men det är värdefullt för oss att kunna nå dig för kompletterande uppgifter. Fyll därför gärna i uppgifterna nedan.


Vad händer sen?

Västra Mälardalens Myndighetsförbund kontaktar eller besöker verksamheten för att kontrollera att de följer lagen. Upptäcks brister så pratar vi med verksamhetsutövaren om deras rutiner och diskuterar hur de kan åtgärda bristerna. Om verksamheten inte åtgärdar bristerna eller om trängseln är allvarlig kan vi besluta om föreläggande eller att stänga verksamheten.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: