Publicerad

Bedragare utnyttjar coronaviruset för att lura äldre

Kriser är något som ofta utnyttjas av bedragare i syfte att lura andra människor. Det viktigaste rådet är att aldrig logga in på din bank eller att lämna ut bankkort eller koder till okända personer som kontaktar dig.

Vi har i dagsläget inte några rapporter om att några bedrägerier har skett inom Kungsörs kommun, men denna typ av bedrägeri har förekommit i andra delar av Sverige. Från kommunens sida vill vi gå ut med denna allmänna upplysning i förebyggande syfte.

Bedragare kontaktar äldre för att hjälpa dem

Bedragare kontaktar äldre personer och erbjuder dem hjälp med att handla och genomföra coronaprover mot bank- eller kontokortsuppgifter.

- Det här är inget nytt fenomen, säger Andreas Ahlsén, kommunens säkerhetssamordnare. Tittar vi tillbaka på andra större samhällsstörningar, både i Sverige och globalt, sker det ibland en ökning av viss brottslighet och då bland annat bedrägeriförsök i olika former.

Kommunen och Polisen samverkar dagligen kring läget på lokal nivå och följer även händelseutvecklingen i länet samt på nationell nivå.

Råd för att inte bli lurad

Andreas Ahlsén avslutar med några konkreta råd för att inte bli lurad:

  • Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Logga aldrig in via BankID eller bankdosa om du blir uppringd och ombedd att göra det.
  • Lämna aldrig ut kort eller koder till okända personer som tar kontakt med dig och erbjuder sig att till exempel hjälpa dig med att handla.
  • Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.
  • Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: